SERKAN OCAK

Beklenen mahkeme kararı 8 Ekim’de geldi. Muğla İdare Mahkemesi, “Su toplama havzasındaki su gözelerinin ters basınç etkisiyle komşu vadilere kaçacak olması ve çevredeki köylerin içme suyu ihtiyaçlarının karşılanmasının tehlikeye girecek olması” nedeniyle Muğla’nın Köyceğiz ilçesi yakınlarındaki Yuvarlakçay’a kurulmak istenen HES’in yürütmesini durdurdu. Kararda Yuvarlakçay’ın ‘Özel Çevre Koruma Bölgesi’, ‘Anıt Ağaç Topluluğu Koruma Alanı’ ve yasalar gereği korunması gerekli görülen ‘duyarlı yöre’lerden olduğu hatırlatıldı. Santral yapılırsa bölgedeki endemik bitki türü olan sığla ağaçlarının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağı belirtildi.

Radikal’den selam söyledi
 Muğla’nın Köyceğiz ilçesi yakınlarındaki Yuvarlakçay’da HES yapmak isteyen AKFEN, aslında daha önce Radikal’e ‘tepkiler nedeni’yle projeden vazgeçtiğini açıklamıştı. AKFEN Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, 30 Nisan 2010’da Radikal aracılığıyla “Yuvarlakçay’da çevre için gece gündüz nöbet tutan herkese” selam göndermiş ve “Biz de onlar kadar çevreciyiz. Bu kadar karşı olunan bir şeyi bizim yapmamıza imkân yok” demişti. Ancak “Şirketin sözüne değil, mahkemenin kararına inanırız” diyen köylüler, mahkeme kararı çıkana kadar nöbete devam edeceklerini söylemişti.

Çadırlar simge oldu
Yuvarlakçay’da köylüler 11 aydır yasadışı olarak kesildiğini iddia ettikleri 900 çam, bazı anıt ağaçlar ve sığlaların çevresinde çadır kurup nöbet tutuyordu. Geceleri 50-60 kişinin nöbet tuttuğu kamp yerinde bazen 2 bin kişi aynı anda toplanıyordu. Çadırlar simge haline geldi, Kemal Kılıçdaroğlu’ndan Leman Sam’a, MHPli Oktay Vural’dan müzisyen Tolga Çandar’a kadar pek çok kişi köylüleri ziyaret etti. Bu arada HES projesinin çeşitli aşamalarıyla ilgili davalar açıldı. 8 Ekim’deki son mahkeme kararının ardından köylüler eylemlerini ‘zafer’le bitirdi. Yuvarlakçay, çevresinde tarımla geçinen halkın sulama kaynağı ayrıca bölgeye önemli turizm geliri sağlıyor. (Radikal)