Otomotiv sektörünü ‘elektrik’ çarptı. Uzun zamandır elektrikli araçların üretiminde ve satışında Türkiye’nin yıldızını parlatacak düzenlemelerin yolunu gözleyen otomotiv sektörü ÖTV şoku yaşadı. Torba Kanun Taslağı’nda elektrikli binek araçlara yüzde 37, yolcu araçlarına ise yüzde 10 ÖTV uygulanacağı maddeleri yer alıyor. Yani binek elektrikli otolarda silindir hacmi ne olursa olsun, tıpkı 1.600 cc’yi geçmeyen araçlardaki gibi ÖTV oranı geçerli olacak. Elektrikli otomobillerde Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) uygulaması ise henüz netleşmedi.
Torba Kanun Taslağı’nda yer alan düzenleme elektrik araçlar daha yollara çıkmadan ‘fişini’ çekmiş oldu. Çünkü Avrupa’da teşvik edilen elektrikli otolar Türkiye’de neredeyse iki katına çıkan fiyatlarıyla el yakacak.

Elektrikli otomobillerle ilgili vergi desteği ve teşvik bekleyen sektör, üç gün önce Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’ün “Dünyadaki trendi yakalamak ve otomotiv sanayiinde yeni dönemin sunacağı fırsatları kaçırmamak için büyük çaba harcıyoruz” açıklamalarıyla daha da umutlanmıştı.

AB’de 6 bin euro teşvik var
AB ülkelerinde bu tip araçlara 6 bin euroya varan teşviklerin verildiğini belirten Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, taslağın Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nda değişmesini beklediklerini kaydetti. Aybar, Türkiye’nin elektrikli araç üretim ve satışında iddialı bir konuma gelmesi için önemli destek gerektiğini savundu.
Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt ise “Beklentimiz, Avrupa ve dünyada uygulanan vergi mevzuatlarının Türkiye’de de uygulanması. ‘Kirleten öder’ mantığının geçerli olması” dedi.

Hiçbir fark olmayacak
Chevrolet Türkiye Genel Müdürü Murat Aydın da taslağın bu haliyle elektrikli otomobil için hiçbir avantaj getirmediğini kaydetti. Chevrolet’nin 2011 sonunda elektrikli Volt’un bu vergiyle ithal edilmesi durumunda diğer araçlardan hiçbir farkı olmayacağını söyleyen Aydın, “Elektrikli Volt ABD’de teşvikle 40 bin dolar civarında satılacak. Yüzde 37 vergi ile Türkiye’de ise fiyatı 60 bin TL’yi geçecek. Bu durumda elektrikli araç ithalatı hiç cazip gelmiyor” açıklamasını yaptı.





Radikal