Bursa İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, emniyet kemerinin önemine vurgu yapıldı. Yapılan araştırmalara göre, ölümlü kazalarda emniyet kemeri kullananların yüzde 24.8'inin hiç zarar görmeden kazayı atlattığına dikkat çekilen açıklamada, emniyet kemeri kullanmayanlarda bu oranın yüzde 6.3 olduğu vurgulandı. Açıklamada, ileri düzey araştırmalarda arka koltukta emniyet kemeri kullanımının, arka koltukta meydana gelen ölüm ve yaralanmaların 2/3'nün ve ön koltukta ölümlerin ise yüzde 6'sının önlediğinin belirlendiğine işaret edildi. Bütün ağır yaralanmalarda ise arka koltuk emniyet kemerleri yaralanmanın şiddetini yüzde 50 oranında azaltıyor.

Bursa Emniyet Müdürlüğü'nün açıklamasında şöyle denildi: "İngiltere Ulaşım Araştırma Laboratuarı(TRL) analizleri, ön koltuk yolcularının tamamına yakınının emniyet kemeri takmasına karşılık, daha düşük oranda emniyet kemeri kullanan arka koltuk yolcularının yaralanma riskinin 2 kat, fırlatılma riskinin ise 7 kat daha fazla olduğunu ortaya koymuştur. Emniyet kemeri takmamış arka koltuk yolcuları en çok kafa, yüz ve boyun zedelenmelerine maruz kalmaktadır. Arka koltuk yolcularının en büyük yaralanma nedeni fırlatılmadır. Genel bir ifade ile belirtecek olursak emniyet kemeri kullanımının zorunlu olduğu ülkelerdeki ölüm ve yaralanma oranları, kullanımın zorunlu olmadığı ülkelere göre yüzde 40 daha azdır. Avustralya'nın bir eyaleti olan Viktorya'da emniyet kemeri kullanımı 1970 yılında zorunlu hale getirilmiştir. Bundan 4 yıl sonra 1974 istatistiklerinde ölümlerde yüzde 37'lik azalma, yaralanmalarda yüzde 41'lik azalma ve omurilik zedelenmelerinde ise yüzde 27'lik azalma meydana gelmiştir."

EMNİYET KEMERİ KISA YOLCULUKLARDA DA KULLANILMALIDIR

Emniyet kemeri kullanmayı en çok gerektiren kısa yolculuklar olduğuna dikkat çekilen açıklamada, ölümlü trafik kazalarının yüzde 80'i eve 30-35 km uzaklıkta ve 55-60 km/h hızın altında gerçekleştiğine işaret edildi.

Trafik kazası ölümlerinin yüzde 35'inin şehir içinde ve büyük olasılıkla günlük güzergahlar üzerinde meydana geldiğinin anlatıldığı açıklamada, "Emniyet Genel Müdürlüğü kaza istatistiklerinde 2001 yılında meydana gelen kazaların yüzde 88.79'unun yerleşim alanları içinde meydana geldiği ve yaralanmaların yüzde 66.3'ünün, ölümlerin ise yüzde 44.31'inin bu kazalar sonucu ortaya çıktığı görülmektedir. Emniyet kemeri kullanmıyorsanız, 30 km/s hızda çarptığınızda bile, ağır yaralanma riski çok fazladır. Emniyet kemeri takmamış yaralıların yüzde 70'i, 50 km/s'dan daha düşük bir hızda yol alırken yaralanmıştır. 50 km/s hızdaki bir çarpma, 4. kattan düşmeyle eşdeğerdir." ifadeleri yer aldı.

(CİHAN)