Ankara Emniyet Müdürlüğü, boşanma olaylarının nedenleriyle ilgili bir çalışma yaptı. Emniyetin hazırladığı raporda, eşlerin tartışmalar sırasında yaşadığı öfke, kızgınlık ve kırgınlık gibi duyguların aslında evliliği bitirici etmenler olmadığı, tartışma sırasında eşlerin birbirini aşağılamasının evliliği sonlandırdığı tespit edildi.

KADINLAR ÇÖZÜMDE İSTEKLİ

Tartışmalara sert başlamak, eleştiri ve aşağılama, savunma, duvar örme, başarısız telafi girişimleri, sonraya saklama, duygusal kopukluklar, etkiyi kabul etmemek, ‘dolma ve taşma’ gibi tutumların evliliği sona erdiren olumsuz davranışlar olduğu vurgulandı.

Raporda, kadınların evlilikle ilgili sorunları ve eşlerinden beklentilerini daha çok ortaya koydukları kaydedildi. Ayrıca kadınların problemleri çözmekte istekli oldukları ve eşlerinin taleplerini karşılamakta daha yapıcı tutum sergiledikleri ifade edildi. Erkeklerin ise değişmekte daha katı bir tutum sergilediği ortaya çıktı.


SORUNLARI TEKRAR GÖZDEN GEÇİRİN

Hazırlanan araştırmada boşanma kararları alınmadan önce eşlerden bazı kişisel değerlendirmeler yapmaları isteniyor. “Evliliğimi kurtarmak için elimden gelen her şeyi yaptım”, “Bu kararı uzun sürede ve etki altında kalmadan verdim”,

“Boşandıktan sonra ortaya çıkabilecek sorunlarla başa çıkabilecek gücümvar”, “Çocuğumuz ve ben boşanma olayından etkileneceğiz”, “Eşimde, ben de ilişkimize yeterince zaman tanıdık”, “Yalnızca eşimden boşanıyorum, çocuğumdan değil” konu başlıklarının değerlendirmesinin yapılması tavsiye edildi.

Yüzde 29 artış

Adalet Bakanlığı’nın yanıtladığı yazılı soru önergesi boşanmadaki korkunç tabloyu ortaya koydu. Bakanlık verilerine göre, 2002’de 95 bin 323 çift boşandı. Bu oran geçen yıl yüzde 29,4 artarak 123 bin 325’e ulaştı.