Sabah öğrenci ve sporcuların gösterilerinin ardından, ilçe belediyeleri de kendi bölgelerinde farklı etkinlikler ile günü kutlayacak. Kutlamaların en renklisi şüphesiz Beyoğlu'nda gerçekleşecek. Belediyenin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik Ve Spor Bayramı çerçevesinde, gençler için hazırladığı program, Kasımpaşa Çok Programlı Lisesi öğrencilerinin gerçekleştireceği gösterilerle başlayacak. Programda Roman Dans Grubu gösterisi, Diyarbakır Folklar Ekibi'nin halk oyunları, kolbastı ve ritim eşliğinde güreş gösterileri de yer alacak.

Varlığınızla gücümüz artıyor

19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle bir mesaj yayınlayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "19 Mayıs, milli uyanışın sembolüdür. Gençler, varlığıyla, dinamizmi ve potansiyeliyle gücümüzü artırıyor" dedi. Başbakan Erdoğan ise, "Gençlerini en iyi şekilde yetiştiren milletler gelecekte var olacaktır" diye konuştu.

-ATATÜRK'ÜN SAMSUN'A GELİŞİNİ SEMBOLİZE EDEN BAYRAK KARAYA  ÇIKARILDI

Samsun'da 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kapsamında, Büyük Önder Atatürk'ün Samsun'a gelişini sembolize eden bayrak, Kurtuluş Yolu'ndaki Bandırma Vapuru'nu simgeleyen iskeleden törenle karaya çıkarıldı.

Büyük Önder Atatürk'ün Samsun'a çıkışının 91. yıl dönümü kutlamaları kapsamında ilk tören Anıt Park'taki Atatürk Anıtı'nda düzenlendi.

Buradaki törende Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir ve Vali Hasan Basri Güzeloğlu ile kurum ve kuruluşlarla sivil toplum örgütlerinin temsilcileri çelenk sundu.

Anıta çelenk konulup saygı duruşunda bulunulduktan sonra törenlere Kurtuluş Yolu'ndaki Bandırma Vapuru'nu simgeleyen ve zamanın Tütün İskelesi olarak bilinen yere inşa edilen iskelede devam edildi.

Büyük Önder ile Samsun'a gelen 18 silah arkadaşının heykellerinin de yer aldığı alandaki törende, bir deniz subayı ve iki deniz eri ile ikisi izci kıyafetli öğrenciler tarafından taşınan bayrak, iskeleden alındı. Bu sırada top atışları yapıldı.

Vali Hasan Basri Güzeloğlu, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından yaptığı konuşmada, 19 Mayıs'ın 1919'un 91. yılında Atatürk'ün 91. yıl önce Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna giden yolda Anadolu'ya ilk adımı attığı yerde bulunduklarını ifade etti.

Samsun'un, kurtuluş mücadelesinin başlangıcı ve Türkiye Cumhuriyeti'ne giden yolda ilk adımın atıldığı bir kent olduğunu vurgulayan Vali Güzeloğlu, bunun onurunu ve gururunu yaşadıklarını söyledi.

Türk milletinin Atatürk'ün önderliğinde dünyada eşine az rastlanır bir mücadele sonrası zafere ulaştığını anlatan Vali Güzeloğlu, başta Büyük Önder Atatürk olmak üzere ülkenin bağımsızlığı uğuruna can verenleri rahmet ve şükranla andıklarını, gazilere de mutluluk dilediğini belirtti.

Daha sonra deniz subayı tarafından kara subayına teslim edilen bayrak, top atışları ve siren eşliğinde göndere çekilmek üzere kutlama törenlerinin yapılacağı 19 Mayıs Stadı'na götürüldü.

Törende çeşitli gösteriler ve halk oyunlarının yanı sıra bando tarafından marşlar da çalındı.

Törenlere Ak Parti Samsun Milletvekili Ahmet Yeni, Garnizon Komutanı Tümgeneral Ömer Bayraklı, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, belde belediye başkanları, çeşitli kuruluşların temsilcileri, gaziler ve aralarında çeşitli illerden gelenlerin de bulunduğu öğrenci ve vatandaşlar katıldı. (Haber Türk)