Görele ilçesindeki kazanın otobüste, mazot yerine solventle inceltilen 10 numara yağ kullanılması nedeniyle meydana geldiğini iddiaları üzerine Giresun Valisi Dursun Ali Şahin harekete geçti.

İl genelinde 10 numara yağ satışını yasakladığını belirten Vali Şahin, "Şoförün uyuduğu konusunda aynı fikirde değilim. 400 metre önce yolcu indiren ve 60 kilometre hızla giden bir şoförün uyuması mantıklı gelmiyor" dedi.

Kazanın olduğu yerdeki evlerde oturanların ve balkonda kahvaltı yapanların gözlemlerine göre aracın hareket halindeyken alev topuna döndüğü bilgisine ulaştıklarını dile getiren Vali Dursun Ali Şahin, şunları söyledi:

"Herkes bilir ki mazot parlamaz. Mazotta parlama olmadığına göre ilk akla gelen de mazotun fiyatının yüksek olması nedeni ile araçta daha ucuz olan 10 numara yağın solvent ile inceltilerek kullanılması. Bunun sonucunda da patlama meydana gelmesi ve şoförün hakimiyetini kaybederek direğe vurması. Çünkü hareket halindeyken patlaması bunu gösteriyor. Önümüzdeki günlerde bilirkişi bu sonucu açıklayacaktır ancak benim vurguladığım budur."

10 numara yağ satışına yasak

Vali Şahin, olayın ardından yol güzergahında '10 numara yağ satılır' levhaları gördüğünü ve bunun üzerine de ilgili birimlere talimat vererek bu yağın satılmasını yasakladığına dikkat çekerek, "105 kilometrelik sahil yolunda bir tane 10 numara yağ satan yer kalmayacak. Bu benim görevim ancak diğer illeri bilemem. Bu yağı satan işyerlerinin bir çoğu da ruhsatsız. Utanmadan bir de tabela koyuyorlar. İnsanların hayatını riske eden yağın kullanılmaması gerekir. Biz bu yerlere 700 lira ceza uygulayıp ruhsatsız yerleri de kapatacağız. Bu konuda titiz olacağız" dedi.

Vali Şahin, kazada itfaiye ekiplerinde ve ambulansların olay yerine gelişlerinde bir gecikme olmadığını, bu açıklamaların olayın heyecanından kaynaklandığını da sözlerine ekledi.

10 numara yağ açıklaması

Bu arada kazada alev alan otobüsün sahibi, Metro Turizm Şirketi'nin Trabzon işletmecisi Rüştü Çakır, kazanın araçta yakıt yerine 10 numara yağ kullanılmasından kaynaklandığı yolundaki iddiaları kabul etmedi.

Çakır, Giresun Valisi Dursun Ali Şahin'in konuya ilişkin açıklamalarının sorulması üzerine şunları söyledi:

"Vali beyin açıklamasına katılmıyoruz. Bu araçta 10 numara yağ kullanılmıyor. Gelirken Gerede civarında akaryakıt aldığı tesis belli. Faturasının fotokopisini de istedik. Bugün yarın elimize ulaşır. Araçta kesİnlikle ucuz yakıt kullanmıyoruz. Ancak 10 numara yağ kullanılsa bile bu yağın patlayıcı bir özeliği yok. Biz normal mazot kullanıyoruz. Bu araçların tüm seferlerdeki faturaları bizde mevcuttur ve bu bahsedilen 10 numara yağ faturaları giderlere işlenemiyor. Vali beyin iddiasına kesinlikle katılmıyoruz. Faturalar elimize ulaşınca bunu da ispat edeceğiz. Hukukçularımız olayla ilgileniyorlar. Kaza sonuç raporu en geç yarın elimizde olacak ve kazanın nedeni oraya çıkacak"

Bagajda patlama olduğu iddiasını yineleyen Rüştü Çakır, "Görele'de yolcu indirdikten sonra 200 metre kadar bir mesafe geçiliyor. Araç seyir halinde iken bagajda bir patlama oluyor. Yedek kaptanımız o gürültüyle yatağından uyanıyor. Kaptanlarla bizzat görüştük. Otobüste bulunan diğer yolcularlada görüşme yaptık. Patlama olunca yatak bölümünde bagajdan bir ateş geliyor. Bu patlamayla birlikte direksiyondaki şoförümüz hakimiyetini kaybediyor ve araba yolun solunda bulunan direğe vuruyor ve yan yatıp yanmaya başlıyor. Yedek kaptanımız bulunduğu yerdeki kapağı açarak kendini dışarı atıyor. İddiaların hiçbirine katılmıyoruz" diye konuştu.

Cnn Türk