Tarihi Haydarpaşa Tren Garı'nda çıkan yangın tamamen söndürüldü.

Yangın, garın çatısında saat 15.30 sularında çıktı. 1 saat içinde kontrol altına alınan ve ardından da tamamen söndürülen yangının çıkış nedeninin çatıdaki tadilat olduğu iddia edilirken, itfaiye ve sahil güvenlik ekipleri yangına müdahale etti.

Söndürme çalışmalaında yüksek su kuleleri ve 52 metrelik merdivenler kullanılırken, yangına denizden de müdahale edildi. Ölen ya da yaralananın olmadığı yangın sırasında gar binası tamamen tahliye edildi, patlama riskine karşı geniş güvenlik önlemleri alındı; trafik tamamen kilitlendi.

Olayla ilgili açıklamalarda bulunan Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, ''Yangın çatıdaki çalışmayla başladı. Çatı katı ve dördüncü kat yanmış durumda" dedi.

Gara gelerek yetkililerden bilgi alan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, yangının çıkış nedeniyle ilgili olarak itfaiyenin teknik raporuna göre bilgi verileceğini bildirdi.


Saat 15.30 sularında çıkan yangın yaklaşık 2.5 saat sonra tamamen söndürüldü.

NEDEN İZOLASYON ÇALIŞMALARI MI?
Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın da, yangın sebebiyle durdurulan tren seferlerinin yeniden başlamasının çok zaman alacağını tahmin etmediğini söyledi.

Haydarpaşa Garı'nın çatısında hizmet alımı suretiyle izolasyon çalışması yaptıklarını belirten Aydın, yangının bu çalışmalar nedeniyle çıkmış olabileceğini söyledi.

Yangının alt katlara inmediğini ve çatının çökmediğini belirten Aydın, tahribatın sınırlı olduğunu düşündüklerini ifade etti.

"BÜYÜK BİR TEHLİKE ATLATILDI"
Aydın, ''Büyük bir tehlike atlatıldı. Milletimize geçmiş olsun. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğümüze teşekkür ediyoruz. Hızlı bir şekilde oraya intikal edip büyük bir felaketin önlenmesini başardılar'' dedi.

Yangının çıkış nedenini kendilerinin söylemesinin mümkün olmadığını belirten Aydın, İstanbul itfaiyesinin raporu çıkmadan görüş açıklamanın yanlış olacağını, aksi yöndeki değerlendirmelerin de spekülasyon olacağını söyledi.

Aydın, başka bir soru üzerine de kundaklama şüphesini mümkün görmediklerini ifade etti.

DAHA ÖNCE DE YANMIŞTI
Haydarpaşa Garı, 1908'de İstanbul - Bağdat Demiryolu hattının başlangıç istasyonu olarak inşa edildi. Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde Bağdat Demiryolu yanında İstanbul-Şam-Medine seferleri de yapılmaya başlandı.

I. Dünya Savaşı sırasında gar deposunda bulunan cephanelere 1917'de yapılan bir sabotajla çıkan yangın sonucu tarihi garın büyük bir bölümü hasar görmüştü.

Yangının çıkış nedeninin tam olarak tespit çalışmaları sürüyor.  (ntvmsnbc)