Mümtaz Soysal, Zincirlikuyu Camii’nden son yolculuğuna uğurlandı. Soysal’ın cenaz namazına; Kızları Defne ve Funda Soysal, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eski başbakanlardan Mesut Yılmaz ve Ahmet Davutoğlu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İnsan Haklarından Sorumlu eski Devlet Bakanı Algan Hacaloğlu, Özgürlük ve Dayanışma Partisi Genel Başkanı Alper Taş, CHP eski genel başkanları Hikmet Çetin ve Altan Öymen, eski başbakan yardımcılarından Murat Karayalçın,  CHP’li Muharrem İnce, Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Mustafa Cengiz, Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi, Prof. Dr. İlber Ortaylı da aralarında bulunduğu çok sayıda siyasi katıldı. TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, cenaze törenine çelenk gönderdi. Remi törenle uğurlanan törende Soysal’ın tabutu, Türk bayrağına sarıldı. Yurttaşlar cenaze namazının ardından alkışlar eşliğinde “Mümtaz Soysal Hocamız ölümsüzdür” sloganı attılar.

“SAYGIYLA ANIYORUZ”

Cenaze namazından önce Kılıçdaroğlu, Kaftancıoğlu ve İmamoğlu, cami avlusuna birlikte girdi. Soysal’ın ailesine taziyelerine ileten üçlü, daha sonra cenaze namazı saflarına girdi. Kılınan cenaze namazının ardından Soysal’ın tabutu, alkışlar eşliğinde askeri törenle cenaze arabasına konuldu. Burada konuşan Kemal Kılıçdaroğlu, “Bütün yaşamı adalet, insan hakları mücadelesiyle geçti. Türkiye’nin sağlık ve güzel bir anayasaya sahip olması için mücadele etti. Hapise atıldı. Uzun süre hapiste kaldı. Hapislik hayatını da üç aşağı beş yukarı hepimiz biliyoruz. Şöyle bir paradoksla hep karşı karşıya kaldık. Bu ülke için çalışanlar bu ülke için, adalet için mücadele edenler bir şekliyle ağır bir bedel ödüyorlar. O bedel ödeyenlerden birisi de rahmetli Mümtaz Soysal’dı. Mütevazı bir hayatı vardı. Görkemli saraylarda, görkemli evlerde, görkemli yerlerde oturmadı. Mütevazı kendi halinde oturan, yazan, çizen bir insandı. Aynı zamanda binlerce öğrenci yetiştirdi. Bir akademisyenin en büyük temel gurur kaynağı yetiştirdiği öğrencilerdir. Onlar bugün Türkiye’nin bütün coğrafyasında hatta dünya coğrafyasında hizmet veriyorlar. Kendisini saygı ve hürmetle anıyoruz. Allah rahmet eylesin” ifadelerini kullandı.

Soysal’ın kızı Defne Soysal da, gözyaşlarıyla, “Türkiye’nin, hak hukuk mücadelesi veren herkesin, bütün öğrencileri, gazetecilerin, sendikacıların hepimizin başı sağolsun” diye konuştu.

“MİLLETİMİZ İÇİN BÜYÜK BİR KAYIP YAŞIYORUZ”

Eski Başbakanlardan Ahmet Davutoğlu ise Soysal’ı hem akademik hayatta hem de devlet hayatında yakından tanıdığını söyleyerek, “Tecrübelerinden istifade ettiğim bir akademisyen, bilim adamı ve devlet adamıydı. Selefim olarak da Dışişleri bakanımızdı. Bir çok şahsi sohbetimiz olmuştur. Çok nazik, beyefendi örnek alınacak bir söz ustası aynı zamanda. Bütün o görüşmelerden çok istifade ettim. Ülkemiz, milletimiz için bir kayıptır. Allah rahmet eylesin. Ailesine de taziyelerimi iletiyorum” dedi. CHP’li Muharrem İnce de, “Mütaz Hoca Türkiye’nin çıkarlarını savunan bir insandı. Ne söylediyse haklı çıktı. Türkiye’yi savunan kişiydi. Tek başına kalmak pahasına dik duran bir insandı. Allah rahmet eylesin” diye konuştu. 

“YERİ DOLDURULAMAZ”

Altan Öymen ise, “Mümtaz Soysal, ülkemizin yetiştirdiği nadir entellektüellerden biridir. Bir çok şeyi Türkiye siyasetine getirmiştir. Benim sınıf arkadaşımdı. Uzun süre birlikte okuduk çalıştık. Allah rahmet eylesin. Tüm milletimize baş sağlığı diliyorum” ifadelerini kullandı. 

Hikmet Çetin de, “Hepimizin başı sağolsun. Hukuk, anayasa, siyaset, devlete sahip çıkma... Tüm bunları yapan biriydi. Yeri doldurulamaz. Özel bir insan. Hocaların hocası... Allah rahmet eylesin. Herkese baş sağlığı diliyorum” dedi. Prof. Dr. Soysal'ın cenazesi, öğle vakti kılınan cenaze namazının ardından, polis korteji ve alkışlar eşliğinde cenaze aracına konuldu. Sosyal'ın naaşı, götürüldüğü Zincirlikuyu Mezarlığında defnedildi. 

PROF. DR. MÜMTAZ SOYSAL

Anayasa hukuku alanında Türkiye'nin en önemli isimlerinden olan Mümtaz Soysal, 1929'da Zonguldak'ta doğdu.

Soysal, Galatasaray Lisesinin ardından Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde uzun yıllar Anayasa Hukuku Profesörü olarak görev yapan Soysal, Akdeniz Toplumsal Araştırma Konseyi Başkanlığı, Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanlığı, Uluslararası Af Örgütünün Yürütme Kurulu Üyeliği ve Başkan Yardımcılığı, toplumlar arası görüşmelerde Kıbrıs Türk tarafına anayasa danışmanlığı yaptı.

Soysal, dönemin Ankara Sıkıyönetim Komutanlığınca 1971'de gözaltına alınıp tutuklandı.

Çeşitli gazetelerde köşe yazan, SHP'den Ankara Milletvekili seçilen Soysal, bir süre Dışişleri Bakanlığı görevinde bulundu.