İlk ve sonraki başvurularında sonuç alamayan Tağ, 14 yıllık bir mücadelenin ardından Türk Patent Enstitüsü'nden 'incelemeli patent' almaya muvaffak oldu.

Tağ'ın icadı olan sistem şöyle işliyor: Otomobilin yakıtla çalışan motorundaki pistonu çıkararak, yerine kendi enerjisini üretebilecek sargılı bir motor koydu. Ayrıca tekerleklerin içine birer tane dinamo yerleştirdi. Otomobil hareket ettiği zaman tekerleklerdeki dinamolarda üretilen elektrik aracın yakıtı oluyor. Tağ, bu sistemde otomobil motorunun elektrik kaybını yüzde 1'lere kadar düşürdüğünü, bu sayede de elektriğin bitme ihtimalinin çok düşük olduğunu kaydetti.

Kocaeli’nde Endüstri Meslek Lisesi Motor bölümünden mezun olan Derviş Tağ(42), 14 yıllık bir mücadelenin ardından kendi yakıtı olan elektriği üreten otomobilin patentini almayı başarması 'Zeka Pırıltısı' filmini akıllara getirdi. Greg Kinnear'ın başrolde oynadığı filmde, Amerikalı bir otomotiv firmasına kafa tutan Robert Kearnes'ın, otomatik otomobil sileceklerini icat etmesinden sonra patent almak için yaptığı 15 yıllık mücadelesi anlatılıyor.

Benzer bir mücadeleyi veren Derviş Tağ, 1996 yılında artan petrol fiyatlarından ötürü benzin alamamasından dolayı bir icat yapmaya karar verdi. ‘Öyle bir şey yapacağım ki, petrol katkısı denen şeyi ben tamamıyla yarıya düşüreceğim ya da tamamen ortadan kaldıracağım’ diyerek kendi elektriğini üreten otomobil motoru yapma çalışmalarına başlayan Tağ, ilk çalışmalarını bisiklet ve motosiklette denedi. Onlarda başarılı sonuç almasından sonra tek kişilik portatif bir otomobilde denemeye başladı. Tağ, “Orada baktım ki hayli bir ilerleme oluyor. Sonra iki kişiliğe çıkardım. Sonra dört kişilik bir araçta kullanmaya başladım.” dedi.

Mucit Tağ, geliştirdiği icadın işleyişi hakkında şu bilgileri verdi: “Onu kullanırken içindeki motoru filan o araçlarda bulunan piston dediğimiz yakıtla çalışan pistonu tamamıyla içinden çıkardım. Yerine, kendi enerjisini üretebilecek sargılı bir motor koydum. Ayrıca tekerleklerin içine birer tane dinamo yerleştirdim. Araba yürüdüğü zaman, oradan bir enerji üretecek. Şöyle gidiyor araç; bir sürtünme oluşuyor. Bu sürtünmeyle nasıl enerji üretebilirim dedim. Dinamonun alternatif bir enerji ürettiği aklıma geldi. Ben bunu taksi tekerleklerine koyarak, tekerin dönmesiyle, oluşan bir enerjiyi kullanmaya başladım.”

“SİLAHLI SALDIRIYA UĞRADIM”

Tağ, otomobili icat ettikten sonra aracı piyasada tanıtmaması ve patentini çekmesi için silahlı saldırıya uğradığını iddia etti. Tağ, başından geçen olayları şöyle anlattı: “Önce silahlı saldırıya uğradım, yoldan geçerken bana silah sıkıldı. İş yerine giderken silah sıkıldı, kaçırılmaya kadar gidildi. Bu konuyla alakalı birçok kez tehditler aldım. 'Bu arabayı çıkarırsan biz seni vururuz, bu patenti alırsan biz seni vururuz, sana müsaade etmeyiz' gibisinden birçok sıkıntılar yaşadım. Savcılığa suç duyurusunda bulundum. Telefonlarımı dinlendirmeye aldım. Aradan bir süre geçti, telefonlar kesilmeye başladı. Hattımı değiştirdim, tekrar hat aldım, o hattımı tekrar değiştirdim. Bana ulaşılmasın diye. Birçok otomobil firmasıyla görüşmemiz oldu. Dünya otomobil devleri Toyota, Hyundai, Peugeot’la görüşmemiz oldu, bana 'Biz size hisse veririz, ama binde bir hisse veririz' dediler. 'Sen bu patenti bize ver, çık aradan' dediler. Kaç senedir ben buna ömrümü vermişim. Benim amacım bunu üretmek.”

PATENTİ ALABİLMEK İÇİN 14 YIL MÜCADELE VERDİ

Patenti alabilmek için çok sıkıntılar çektiğini ifade eden Tağ, 1997 yılında ilk başvuruyu yapmasından 14 yıl sonra patent başvurusuna olumlu cevap aldığını kaydederek, yaşadığı süreci şöyle anlattı: “Ankara’dan çağrıldım ve incelemeli patent almaya hak kazandım. İlk başvurum 1997'de oldu, ama kabul edilmedi. 1999'da, 2001'de de kabul edilmedi. 2002'de tekrar başvuruda bulundum, gene kabul edilmedi. En son 2009'da başvuruda bulundum bu sefer kabul edildi.”

DİĞER OTOMOBİLLERE DE UYGULANABİLECEK

Tağ, kendi elektriğini üreten otomobil ile dünyayı yakıtsız bir şekilde dolaşılabileceğini söyledi. Bu patenti alarak dünyada bir ilke imza attığını savunan Tağ, “Bu patenti almakla beraber, Türkiye’de üretime gireceğiz, gördüğünüz taksilere dahi kendi fabrikamızda onlara da uygulayabileceğiz. Belli bir ücret karşılığında uygulayabileceğiz. Diğer otomobil fabrikaları bana gelecek, 'Mehmet Bey bu patenti bana verin' diyecekler. Neden, çünkü kendi arabaları satılmayacak artık." diye konuştu.

Öte yandan, buluşun yeniliği ve sanayide uygulanabilirliği konusunda uzman kararının ardından düzenlenen bir rapor sonrası alınabilen 'incelemeli patent' ile icada yirmi yıllık bir koruma elde edilebiliyor.

CİHAN