TGRT’nin eski sahibi Enver Ören’in şirketi tarafından evine ve arabasına haciz konulan İclal Aydın, 500 bin TL’lik dava açtı. Aydın, “Dizide oynadım, sözleşmemin aslı yok diye hak ettiğim parayı faiziyle geri aldılar. Sözleşmem yoksa beni bu dizide kaçak mı çalıştırdılar” dedi.

İclal Aydın, Türkiye’deki davalardan sonuç alamazsa AİHM’e başvuracağını söyledi.

Oyuncu, yazar İclal Aydın’ın 9 yıl önce TGRT ile imzaladığı sözleşme başına iş açtı. O dönem bütün projelerinden vazgeçip TGRT’de yayınlanan “Zor Hedef” isimli dizide rol alan Aydın, 10 bölümlük ödemesini ve transfer ücretini alamayınca mahkemeye başvurdu. Ancak bir sorun vardı; sözleşmesinin orijinali Enver Ören’in sahibi olduğu PROMAŞ’daydı, sadece kopyası İclal Aydın’daydı. 3 yıl boyunca mahkemeye kopya sözleşmeyi kabul ettirmek için çabaladı. 2006 yılının sonunda ise mahkemeden lehine çıkan kararla yüzü güldü. Aydın, faiziyle beraber hakkı olan parayı almaya başardı. Bu sonuç üzerine yapımcı şirket PROMAŞ kararı temyiz etti. 2009 yılı sonunda ise Yargıtay, İclal Aydın’ın lehine sonuçlanan kararı bozdu. Sözleşmenin aslını isteyen mahkeme, yapımcı şirketin ’Bizde sözleşme yok’ beyanı üzerine davayı düşürdü. Mahkeme İclal Aydın’ın aldığı parayı faiziyle beraber geri ödemesini talep etti. Bütün bunların yanı sıra mahkeme ve harç masraflarının ödemesi de Aydın’a kaldı. Çıkan karara itiraz süresi dolar dolmaz da arabası ve evine haciz koyduruldu. Davanın peşini bırakmamakta kararlı olan İclal Aydın, 9 yıllık zararını tanzim etmek için yapımcı şirkete 500 bin TL değerinde yeni bir dava açtı. Hakkını sonuna kadar arayacağını söyleyen Aydın, “Sözleşmem sizde yoksa beni nasıl çalıştırdınız? Vergi mi kaçırdınız, kaçak mı çalıştırdınız? Şimdi bunu açıklayın. Gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne bile giderim” diyor. Meslek örgütlerinin de destek verdiği İclal Aydın için “Barış için Sanat Topluluğu” da bir bildiri hazırladı. Bildiride ‘arkandayız’ mesajı verildi.

10 bölüm oynattın parasını ver!

İCLAL Aydın’ın avukatı Üzüm Ateş, Enver Ören’in sahibi olduğu yapımcı şirketin müvekkiline oyunculuk ücretini ödediğini belgelemesi gerektiğini belirterek “Eğer firma, İclal Aydın’ı 10 bölüm dizisinde oynattıysa ki oynattı, yazılı bir belgeyi (sözleşmeyi) mahkemeye sunmak zorunda. Eğer kendileri sunamıyor ve bizdeki sözleşme fotokopisini de kabul etmiyorlarsa bu durum Aydın’ın herhangi bir izin alınmadan ücret ödenmeden kullanıldığı anlamına gelir. Yeni duruma göre Aydın sözleşme yapılması halinde hangi ücreti alacaksa bu ücretin 3 katı talep edilir. Çünkü İclal Aydın’ın oynadığı 10 bölümlük ‘Zor Hedef’ dizisi en az 3 kez tekrar yayınlanmıştır. Bu nedenle izinsiz kullanım bedelini de ödemek zorundalar” dedi.