Günlerdir beklenen “Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım’’ kampanyası kapsamındaki hareket için dün düğmeye basıldı. İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı’nın Filistin’e ilaç, tıbbi malzeme, çimento ve demir gibi insani yardım malzemesi götürecek olan Mavi Marmara isimli gemi ve komutasındaki 2 yük gemisi, Antalya’dan Gazze’ye hareket etti. Gemiler, Kıbrıs açıklarındaki uluslararası sularda Avrupa’dan gelen filoyla buluşacak...

TEHLİKELİ TIRMANIŞ

İSRAİL: Gemiler şov için geliyor, zorla durdururuz
TÜRKİYE: Şov değil, sıradışı tepki zamanı

60 ÜLKE, 750 GÖNÜLLÜ
Gazze’deki Filistinlilere 10 bin ton yardım götüren 9 gemi dün Akdeniz’e açıldı.  Gemilerden 3’ü Türkiye’den yola çıktı. Gemilerde 60 ayrı ülkeden 750 gönüllü var.

‘BU İNSANİ YARDIMDIR’
İsrail ise 5 ülkeyi, “Siyasi şov yapmayın, gemilere komando çıkaracağız” diye uyardı. Türk Dışişleri cevap verdi: “Bu insani yardımdır. Gazze için sıradışı tepki vermenin zamanı geldi.”

İHH’DAN EYLEM ÇAĞRISI

Kepez’deki Erdal Öner Spor Salonu’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan İHH İnsani YardımVakfı Başkanı Bülent Yıldırım, İsrail’in psikolojik harp teknikleri uygulayarak, Gazze’ye gelmek için yola çıkanların evlerine dönmeye başladığını iddia ettiğini, ancak bunun söz konusu olmadığını belirtti.

Yıldırım, “Dünyanın dört bir yanından gönüllüler bizimle Gazze’ye gitmek istiyor. Antalya’ya gelenler var. Ancak gemilere bineceklerin isimleri belirlendi. Birçok arkadaşı bırakmak zorunda kaldık” dedi.

İsrail’in gemilere müdahale etmesine izin vermeyeceklerini belirten Yıldırım, müdahale olması halinde tüm Müslümanları dünyanın dört bir yanındaki İsrail temsilciliklerinde eyleme çağırdı. İsrail’in tehditkâr tutumu karşısında geri adım atmayacaklarına dikkat çeken Yıldırım, “Gemileremüdahale edilmesine izin vermeyeceğiz. İçimizde bulunan Filistin ya da İsrail pasaportu taşıyan arkadaşlarımızın tutuklanmasına da izin vermeyeceğiz. İngiltere, İrlanda, İsviçre Dışişleri bakanlıklarından destek aldık. Dünyanın dört bir yanından da destekmesajı alıyoruz” dedi.

Basın toplantısına Ambargoyu Kaldırma Komitesi adına katılan Muhammet  Savalla, müdahale olması halinde eylem çağrısı yaptı.

‘FİLİSTİN’E ÖZGÜRLÜK’

Yunanistan’dan katılan Dimitris Pionis, “Buraya Yunanistan halkının çoğunluğunun desteğini alarak geldik. Filistin halkının yalnız olmadığını göstermek için yola çıktık. Bu çalışmayı halkımızın büyük bölümü destekliyor. Birlik, beraberlik ve halk diplomasisi yapıyoruz. Akdeniz ve Filistin’e özgürlük istiyoruz. İrlanda’dan gelen bir gemimiz de bir gün gecikecek’’ dedi.

Konuşmalar sırasında katılımcılar “Yaşasın Gazze direnişimiz’’ şeklinde sloganlar attı.  Antalya Limanı’ndan hareket eden gemi, uluslararası açık sularda Avrupa’dan gelen gemilerle buluşarak Gazze’ye doğru yol alacak.

HAMAS: SİYONİST KORSANLIK

Hamas yönetimi yardım gemilerine dokunulmaması için İsrail’i uyardı. Hamas liderlerinden İsmail Rıdvan İsrail’in gemileri durdurmaya yönelik “tehditlerinin siyonist korsanlığa vardığını” iddia etti.

Gazze’de kontrolü elinde bulunduran Hamas yönetimine bağlı kıyı güvenliği ekipleri 10 bin ton yardım taşıyan gemileri karşılamak için hazırlık yapıyor. Hamas’ın kıyı güvenliği küçük teknelerden oluşuyor.

  • FİLODA KİMLER VAR?

9 gemiden oluşan “Yardım Filosu”nda, yüzlerce insan hakları savunucusunun yanı sıra, birçok yazar ve milletvekili bulunuyor. Gazze filosunda, Kuveyt’ten 1, Cezayir’den 10, Ürdün’den 1, Yemen’den 3, Bahreyn’den 1, Fas’tan 1, Mısır’dan 2, İrlanda’dan 3 olmak toplam 25 milletvekili var. Gemide 194 yabancı katılımcı yer alıyor. Türkiye’den giden katılımcı sayısı ise 363. Gemide 50’den fazla Türk ve yabancı gazeteci de bulunuyor.

  • GEMİLERDE NE VAR?

“Gazze” isimli yük gemisi 2 bin 104 ton çimento, 600 ton inşaat demiri, 50 ton kalekim taşıyor. “Defne” yük gemisinde ise 150 ton demir, 98 adet jeneratör, 50 adet prefabrik ev, 16 adet oyun parkı ve tıbbi malzemeler bulunuyor. Tıbbi malzemeler şu şekilde: Ultrason ve röntgen cihazları, yatak, diş üniteleri, tekerlekli sandalye, sedyeler, dambülatör, sterilizatör, mamografi cihazı, mikroskoplar, dializ makineleri, koltuk değnekleri, KBB üniteleri, ameliyat masası.

''SIRADIŞI TEPKİ VERME ZAMANI''

Dışiçleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından organize edilen uluslararası yardım konvoyunun Gazze’ye yapacağı insani yardımla ilgili basın toplantısı düzenledi. Özügergin, Türkiye’nin bölgedeki sorunlara sadece güvenlik ve istikrar zaviyesinden değil, insan hakları açısından da baktığını belirterek, “İhtiyaç duyulan yardım malzemesine geçiş izni verilmesi sadece Gazze’de değil, Ortadoğu sorununun çözümüne yönelik olumlu bir adım olacak. Bu yapılan yardım teşebbüsü de, insani yardım faaliyeti olarak algılandığı takdirde istenmeyen sorunların önlenebileceğini düşünüyoruz. Bu, ne bizim ne başka devletlerin organize ettiği bir faaliyet. Gazze insanının ihtiyacına karşılık vermek için artık zamanın geldiğini düşünüyoruz. İsrail tarafının da olaya böyle yaklaşmasının yararlı olduğunu kendilerine söyledik” dedi. Özügergin, “Olağanüstü bir durum olduğunda toplumların da sıra dışı tepkiler vermesini doğal karşılamak lazım. Olağanüstü bir durum var, sıradışı bir tepki vermenin zamanıgeldi” ifadesini kullandı.

‘AMAÇ İYİ ANLAŞILSIN’
Amacın iyi anlaşılması için girişimlerde bulunulduğunu, Tel Aviv Büyükelçiliği’nin devrede olduğunu, siyasi düzeyde temaslar yapıldığını kaydeden Özügergin, “Gerilim olmamasını tercih ediyoruz. Bu siyasi bir şov değil. Bu, insanlara yardım malzemesini sıra dışı yollardan da olsa ulaştırılması meselesidir. Cevaplarını hep birlikte göreceğiz” dedi.

İSRAİL KOMANDOLARINDA GEMİLERE ÇIKMA HAZIRLIĞI

İsrail’in “Yediler” olarak adlandırılan kabinesi, yardım taşıyan uluslararası filonun durdurulmasına ve yardım malzemelerinin Gazze’ye transfer edilmesine karar verdi. Güç kullanarak Aşdod Limanı’na çekilmesi planlanan gemilerdeki inşaat malzemesi dışındaki yardımlar, İsrail tarafından Gazze’ye ulaştırılacak. İsrail ordusuna mensup komandoların da gemilere müdahale için tatbikat yaptıkları belirtiliyor. İsrail Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Yossi Gal, gemilerde vatandaşları olan Türkiye, İsveç, İrlanda, Yunanistan ve Kıbrıs elçilerine, yükün İsrail’de bir limana indirilerek kamyonlarla Gazze’ye götürülmesini önerdi. İsrail Ordusu da “Hamas’ın askeri yeteneklerini güçlendirecek herhangi bir şeyin geçişine izin vermeyiz” açıklaması yaptı.
LEVY: PROVOKASYON
İsrail’in Ankara Büyükelçisi Gaby Levy, “Gemilerle gelenleri geri yollayacağız. Geminin amacı provokasyon” dedi. CNNTÜRK’te dün 5n 1k programında konuşan Levy, “Gazze’ de çok büyük bir yıkım oldu, inkâr etmiyoruz. Ama inşaat malzemeleriyle Hamas hastane yerine tünel yapıyor. Bu yüzden bu malzemelere izin vermiyoruz” dedi. Gaby, Gazze’ye her hafta 15 bin tonluk yardım malzemesi verdiklerini söyledi.

GAZETE HABERTURK