Özel bir şirkette çalışan işçi Mutlu Köksal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir bankada bazı ödemelerin yapılması için hesap açtırdığını söyledi.
         Haberi olmadan söz konusu hesaba bağlı kredili ek hesap açıldığını ifade eden Köksal, şunları kaydetti:
         “Bu ek hesabın açıldığını, adıma gelen ihtarnameden sonra öğrendim. Bu ek hesapta 3 kuruşluk ödenmeyen bakiye kalmış. Yani benim borcum sadece 3 kuruş... Bu borcun ödenmesi için adıma noter aracılığıyla ihtarname gönderildi.  İhtarname ücreti de 60,81 lira. Borcumun ’2027 katı’ olan bu parayı da ödemek zorunda kaldım. Bunu ödeyemezsem birçok faiz işletileceği de belirtiliyor. Böyle iş olur mu? Müşteri çekmek için ellerinden geleni yapıyorlar ama 3 kuruş için yaptıklarına bakın. Yapacak bir şey de yok, mecbur ödeyeceğiz.”
         Köksal’a gönderilen ihtarnamenin bir bölümünde ise şöyle denildi:
         “Aşağıda dökümü yapılan bankamız alacağının, ihtarname masrafıyla birlikte 7 gün içinde ödenmesini, aksi takdirde ihtarname tarihinden ödeme tarihine kadar geçecek günlere ait temerrüt faizi, KKDF, Banka Muamele Vergisi ve bilcümle masrafları ile birlikte tahsilini teminen hakkınızda kanuni takibe geçileceğini ihbar ve ihtar ederiz.”

TÜKETİCİLER BİRLİĞİ GÖRÜŞÜ

         Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, kredi kartı, bireysel krediler ve ek hesaplar kullandığında kalan birkaç kuruşluk borçlar nedeniyle tüketicilerin çok daha büyük bedeller ödeyerek mağdur edildiğini söyledi.
         Hesapta kalan 3, 5 ya da 10 kuruşluk bakiyeler yüzünden bankaların, tüketiciye noterden ihtarname gönderdiğini ifade eden Kaya, “Birkaç kuruş için ihtarname ücreti 60 lira olmaktadır. Bunu da ödemezseniz birçok faiz, vergi ve diğer masrafları da üzerine katarak bir şekilde temini yoluna gidiyorlar. Burada Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumuna büyük görev düşüyor. Tüketiciler, Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine şikayette bulunarak sorunların çözümü yoluna gidebilirler” dedi.



aa