Kemal Göktaş / VATAN

HSYK seçim sonuçları incelendiğinde iller küçüldükçe bakanlığın aldığı oyların arttığı görülüyor. İzmir hariç tüm illerde bakanlığın desteklediği adaylar ilk sırada çıktı. İzmir’de ise YARSAV adayı en çok oy aldı

HSYK’ya yapılan üye seçimini Adalet Bakanlığı’nın destek verdiği listesinin firesiz kazanması üzerine başlayan tartışmalar devam ederken, oyların il bazında analizi ortaya ilginç sonuçlar çıkarıyor. HSYK seçiminde her bir seçmen, seçilecek üye sayısı kadar adaya oy verdi. Yani adli yargıdaki hakim ve savcılar 7 asıl ve 4 yedek olmak üzere 11 adayın ismini işaretlerken, idari yargıda 3 asıl 2 yedek olmak üzere 5 adayın ismi işaretlendi. Bu durum seçmen hakim ve savcıların karma liste yapmalarına imkan verse de, kullanılan oyların dağılımı genellikle blok olarak oy kullanıldığını gösterdi. Bu yüzden seçimde kullanılan oyların ayrıntılı bir analizi için her ilde ilk sırada gelen adayın oyuna bakıldığında şu sonuçlar ortaya çıkıyor: HSYK üyeliği seçiminde İzmir hariç, bütün illerde ilk sıraları Bakanlığın listesindeki adaylar kazandı. İzmir’de 534 oyun 279’u YARSAV adayı ve İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Güngör Tosunoğlu’na gitti. İkinci sırada 255 oyla Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Okur yer aldı. Diğer bütün illerde ilk sırada Bakanlığın adayları yer aldı.




Genç hakim ve savcılar

Bakanlığın listesinin “başarı oranı” genç hakim ve savcıların görev yaptığı küçük illerde çok daha yüksek oldu. En az seçmenin oy kullandığı Bayburt’ta kullanılan 9 oydan bakanlığın desteklediği 6 adaya da 9’ar oy çıktı. Bingöl’de 37 oyun 36’sı, Tunceli’de 42 oydan 39’u, Niğde’de 43 oyun 39’u, Ardahan’da 29 oyun 26’sında bakanlığın adayları ilk sırada yer aldı. Van’daki idari yargı seçiminde ise 24 oydan 23’ü bakanlık adayı Ahmet Berberoğlu’nun oldu.

Bakanlık bütün illerde ilk sırada gelse de, şehirler büyüdükçe, bakanlık listesine verilen destek oranı da azaldı. Ankara’da geçerli 1.740 oyun 963’ünün oy verdiği bakanlık adayı Teoman Gökçe, İstanbul’da 1659 hakim ve savcının 698’inin oy verdiği bakanlık adayı Celal Avar ilk sırada yer aldılar.

Küçük illerdeki oylar

Yargı kulislerinde, bakanlığın listesindeki isimlerin genç hakim ve savcılar tarafından bu kadar tanınmasının mümkün olmadığı, küçük illerdeki hakim ve savcıların neredeyse tamamının bakanlığın listesindeki isimlere oy vermesinin bakanlığın propaganda yaptığını gösterdiği yorumları yapılıyor. Kulislerde, bakanlığın desteklediği iddia edilen adayların, özellikle taşradaki hakim ve savcılara nasıl duyurulduğu da tartışılıyor. Referandum daha yapılmadan, hakim ve savcılara listeye yönelik işaretler verilmeye başlandı. Birçok şehirde, aday olacak isimlerin de katıldığı toplantılar yapıldı. Yargı camiasını yakından tanıyan eşraf ile avukatların da katıldığı yemekli toplantılarda bakanlığın listesi tanıtıldı.
Ankara’da seçim sandığı açıldıktan hemen sonra sandık başındaki görevlilerin ceplerinden çıkarttığı, seçimi kazanan isimlerin yer aldığı listeye ilişkin yankılar da sürüyor. Milliyet’in görüntülediği listeye, söz konusu görevliler, “Kendi adaylarımızı kontrol ediyoruz” açıklamasını getirmiş, adaylarının kim olduğu sorusuna ise yanıt vermemişti. Yargı kulislerinde, listenin, bakanlığın desteklediği listenin varlığının en büyük kanıtı olduğu konuşuluyor. (Vatan)