Uzun yıllardır kadın hakları için mücadele veren Kadın Merkezi (KAMER), Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (ÖZGÜR-DER), Başkent Kadın Platformu, Kadının İnsan Hakları ve Yeni Çözümler Derneği yetkilileri, anayasa değişikliğini desteklediklerini açıkladı. Bununla birlikte düzenlemede kadın hakları açısından eksiklikler olduğunu da belirttiler.

KAMER Genel Başkanı Nebahat Akkoç, anayasanın onaylanmasının demokrasi için gerekli olduğunu, pozitif ayrımcılığa ilişkin düzenlemelerin, sosyal ve siyasal alanda uygulanması gerektiğini söyledi. Akkoç, "Kadınlar gündelik hayatlarında, hâlâ ayrımcılığa maruz kalıyor, bu ayrımcılığın ortadan kalkması için, yeni ve köklü çözümler gerekir." dedi. Kadının İnsan Hakları ve Yeni Çözümler Derneği Başkanı Pınar İlkkaracan, anayasanın değişmesinin Türkiye için yeni bir süreç başlatabileceğini, kadınların hak arayışlarının olumlu sonuçlanması için fiili eşitlik istediklerini kaydetti. ÖZGÜR-DER yönetim kurulu üyesi Gülsüm Alpay da, yeni anayasanın bireysel haklar için desteklenmesi gerektiğini, kadın hakları için yeni düzenlemeler gerektiğini söyledi. Başkent Kadın Platformu Başkanı Nesrin Semiz de benzer bir görüşle, anayasa değişikliğini onayladıklarını; fakat kadın haklarına ilişkin eksiklikler içerdiğini belirtti.

Referanduma sunulan pakette, Anayasa'nın 10. maddesindeki, "Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür." ifadesi kadınların haklarını eşit biçimde elde etmesini sağlayamadığı için kadın hakları savunucularının da talepleriyle değişiyor. İlgili maddeye, "Bu maksatla alınması gereken tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılamaz." ifadesi ekleniyor. İSTANBUL ZAMAN