Bunun en dramatik örneklerinden biri Batman'da önceki gün sona erdi. 230 yıl önce kan davasından Suriye'ye kaçan kişinin torunlarıyla, Batman'daki amcazadeleri bir araya geldi. Birbirleriyle kucaklaşan ailelerin buluşmasında sevinç ve hüzün bir arada yaşandı.

Gercüş ilçesine bağlı Güzelöz ve Kaynarca köylerinde ikamet eden Bedare aşiretine mensup Ramazan, Halit ve Şeyhmus kardeşler arasında bundan 230 yıl önce kan davası başlar. Kardeş katili olmak istemeyen Şeyhmus, ailesini alarak o dönemde Osmanlı toprağı olan Suriye'ye göç eder. Kırgınlıklar ve iletişim imkânlarının yetersizliği yüzünden aradaki bağ zamanla kopar. Gercüş'teki kardeşlerin 5. kuşak torunu Seyit Kasım, aradan iki asır geçtikten sonra 2001 yılında ticaret amacıyla Suriye'ye gider. Burada tanıştığı bir ailenin Batman'dan göç ettiğini öğrenir. Kuşaktan kuşağa aktarılan hikâyelerini dinleyince karşısındaki kişilerin amcazadeleri olduğunu anlar. Batman'a dönen Seyit Kasım, Suriye'de akrabalarıyla tanıştığını anlatır.

Kan davasından kaçan Şeyhmus'un çocukları, Suriye'nin Kamışlı kentine bağlı Girkelege ve Derka Hamo'da ikamet etmektedir. Nüfusları artmış, burada yeni bir aşiret kurmuşlardır. Batman'daki Bedare aşireti mensupları, akrabalarını Türkiye'ye davet etmeye karar verir. 230 yıllık ayrılığın ardından amcazadeler önceki gün kavuştu. Emin Ağa, Abo Osman ve Haci Ramazan, aile bireyleriyle birlikte Batman'a geldi. 5. kuşak akrabaları ile kucaklaşan aileler, onurlarına verilen yemeğe katıldıktan sonra sohbet edip hasret giderdi. Ardından dedelerinin göç ettiği köye gittiler. Yeniden bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten Haci Ramazan, "Türkiye'de akrabalarımızın olduğunu biliyorduk. Ama kim olduklarını bilmiyorduk. Yaşanan tatsızlıklar konusu kuşaktan kuşağa anlatılıyordu. Geç oldu; ama sonunda birbirimizi bulduk." dedi.

Suriye'den gelen akrabalarını ağırlayan Hasan Sünger de, tarifi imkansız duygular yaşadıklarını kaydetti. Sünder, buluşmayı şöyle özetledi: "Geçmişte yaşanan tatsız bir olay sebebiyle birbirimizi kaybettik; ancak şimdi birbirimizi bulduk." ZAMAN