Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, KGS kartı için uygulanan en az 50 TL yükleme zorunluluğunun haksızlık olduğunu dile getirdi. Özellikle kamyoncuların ve yurt dışından gelip 1-2 kez geçiş yapanların gereksiz yere 50 lira ödememek için otoyolları kullanmadığına dikkat çeken Kaya, uygulamanın vatandaşın aleyhine olduğunu kaydetti. Kaya, açıklamasında şu görüşleri dile getirdi:

"Köprüden geçiş 4 lira, otoyollarda ise en kısa süreli geçiş 1,5 liradan başlıyor. Bir sürücü, yaz tatiline çıktığı gün kısa süreli geçiş yapacağı otoyolu kullanmak için 50 lira ödüyor. Bunun 5-10 lirası geçişlerde gidiyor. Geriye kalan 40 lira, bir daha tatile çıkacağı döneme kadar kartta kalıyor. Tüketicinin parasına uzun süreli ipotek konuluyor. Hizmetlerin en düşük birimiyle satılabilmesi şartı vardır. Bir geçişlik imkan tanıyacak yüklemeler yapılabilmeli ya da satışlar olmalı. Bozuk paraya dönüşmemesi için 5-10 liralık yüklemeler yapılabilmelidir."

Birçok turnikede nakit kullanımının olmaması sebebiyle sürücülerin zor anlar yaşadığına işaret eden Kaya, 'ya ödeyeceksin ya da orada kalacaksın' yaklaşımının yanlışlığına vurgu yaptı. Kaya, "Otoyollar, iyi hizmet sunulması amacıyla yapıldı. Ticari kazanç olarak bakılmamalıdır. OGS, otoyol geçişlerinde soygun olmamalıdır." ifadesini kullandı.

KGS dolumu yapılan gişelerde bu sıkıntının daha iyi hissedilebileceğini aktaran Nazım Kaya, eksi bakiye ile geçişlerde kartın ya da araca takılan optik okuyuculu cihazın kullanıma kapatılmasının durdurulmasını istedi. Bu durumdaki sürücülere 10 kata kadar cezalar yazıldığını hatırlatan Kaya, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kamu hizmeti mantığına ters bir uygulama. Manyetik kart 3 TL'ye, optik okuyucu cihaz ise 40 liradan satılıyor. Fabrika çalışanlarına işe giriş ve çıkışları için verilen kartlardan para alınması gibi garip bir durum. Sürücü, aracını sattığında ya da bir daha kullanmayacağı durumlarda geri veremiyor. 40 liralık cihazı evine götürüyor. İlgili kurumun, kendi kurduğu takip sistemini satması çok ilginçtir."



Cihan