Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Gülden Türktan, Çalışma  Bakanlığı ile yaptıkları çalışmanın detaylarını anlattı.  1-6 yaş arasında çocuğu bulunan çalışan kadınların kreş maliyetinin büyük bir kısmını kamunun ödeyeceği yeni sistem ile kadınların iş hayatında aktif şekilde rol almasının önünün açılması planlanıyor.

400 TL'YE KADAR KAMUDAN DESTEK

Yeni kreş sistemi ile kadınlar, mahallelerindeki kreşe çocuklarını vererek kreş ücretini ödeyecekler.  Kreş ücretinin ödemesini yaptıktan sonra makbuzu işyerindeki muhasebeye veren kadın, işverenin bu maliyeti kamuya ödetmesiyle kreş ücretini geri alabilecek.

‘ Kadın, kreş ücretinin ne kadarını ödeyecek?’ sorusuna ise Türktan şöyle cevap veriyor: '‘Düşünülen 300-400 TL mertebesine kadar bu maliyetin karşılanması. Eğer kreş ücreti daha fazlaysa üstünü kadın ödeyecek.’'

İstanbul’da kreş ücretlerinin aylık 1.000 lira civarında olduğu düşünüldüğünde bu sistem ile kreş ücretinin yarısını devlet ödeyecek.

AKP ÇEKİNMEYECEK

Türktan, kreş sisteminin AKP’nin seçim bildirgesinde olduğunu belirterek şunları kaydetti, ‘'Çalışma Bakanımız sayın Ömer Dinçer projeye pozitif baktı, destekleyicisi oldu.  Bu konu, AKP’nin seçim bildirgesinde var.  AKP, çekinmeyeceğini ispatlıyor.''

Projenin devlete uzun dönemde maliyetten ziyade kar getireceğinin altını çizen Türktan, proje ile işveren-aile ilişkisinin güçleneceğini ifade etti. Bir çok ülkenin kreş konusunda kendi sistemini kurduğuna değinen Türktan, Türkiye’de de bu tür bir sisteme ihtiyaç olduğunu kaydetti.
Türktan, aynı mahallade doğum yapacak kadın sayısının hesaplama zorluğundan dolayı işverenin bu konuyu çözmesinin mümkün olmadığını bu nedenle kamu desteğine ihtiyaç olduğunu belirtti.

Ceren Dilekçi/gazeteport