Hong Kong'da belgesel film yapımcılığı yapan ve Uluslararası Nuh'un Gemisi Araştırmaları (Noah's Ark Ministries International) grubunun üyelerinden Yang Ving Çıng, "Ağrı Dağı'nın yaklaşık 4 bin metre yüksekliğinde 4 bin 800 yıl öncesine ait geminin ahşap parçalarının bulunduğunu" öne sürdü.

"Parçaların Nuh'un Gemisi'ne yüzde 99,9 ait olduğunu iddia eden Yang, geminin iskeletinin birçok bölüm barındırdığını ve bulunan kalıntıların geminin içinde hayvanların konulabileceği birçok bölme olduğuna işaret ettiğini" söyledi.

Yang, bölgenin kazılar süresince korunması için yerel Türk yetkililerin hükümetle bağlantıya geçerek, UNESCO'nun bölgeyi "dünya mirası" listesine almasını isteyeceğini belirtti.

Yeri gizli tutuluyor

Basın toplantısına, gruba çalışmalarının başından beri destek veren Ağrı Vali Yardımcısı Murat Güven, Ağrı İlk Turizm Müdürü Muhsin Bulut ve Doğubeyazıt Kaymakamlık Yazı İşleri Müdür İbrahim Şahin de katıldı. Toplantıda, şu anda yeri gizli tutulan Nuh'un Gemisi'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınması ve üzerinde bilimsel araştırma yapılması çağrısı da yapıldı. Grup, yapının yerinin Türk yönetiminin bölgede arkeolojik kazı için gerekli önlemleri alana kadar gizli tutulacağını da söyledi.

Gemiye girdik

Türk hükümetinin destek verdiği ilk Nuh'un Gemisi araştırma grubu olduklarını söyleyen grubun lideri Man Fai Yuen, basın toplantısında şöyle konuştu: "Bizim girdiğimiz bölüm, tarihte anlatılan gemiye çok benziyor. Biz, bu ahşap yapının içini bulan ve görüntüleyen ilk ekip olduk. 38 milimetre uzunluğundaki bir tahta parçasına, İran'da karbon testi yaptırdık. 4 bin 800 yıl öncesine ait bir selvi ağacına ait olduğu ortaya çıktı." Tevrat'a göre Nuh'un Gemisi, gofer ağacından yapılmıştı. Yuen, bu iki ağaç arasındaki benzerliklerin test edildiğini de söyledi.

Kalıntıyı buzul korudu

Araştırmaya katılan ve daha önce birçok kez Ağrı Dağı'nda araştırmalar yapan Hollandalı Gerrit Aalten gemiyle ilgili verileri değerlendirirken, "Elimizde efsanevi Nuh'un Gemisi'ni bulduğumuza dair güçlü kanıtlar var" diye konuştu. İstanbul Üniversitesi'nden arkeolog Prof. Oktay Belli de, bu ahşap yapının bir insan yerleşim biriminden kalmasının mümkün olmadığını, 3 bin 500 metreden daha yüksek bir yerde, bugüne kadar hiç insan yerleşimi bulunmadığını söyledi. Grubun bir diğer üyesi Sütçü İmam Üniversitesi Jeoloji Bölümü'nden Dr. Ahmet Özbek de buzulların ve volkanik maddelerin düşük ısıda bu bölgenin bozulmadan kalmasına yardım etmiş olabileceğini söyledi. Basın toplantısında hazır bulunan Ağrı İl Turizm Müdürü Muhsin Bulut, "Bu dünyayı şoke edecek bir haber. 2 bin yıldan fazla süredir tarih ve görgü tanıkları bize bir geminin tufandan kurtularak Ağrı Dağı'na oturduğunu söylüyor. İnsanlar bunun Nuh'un Gemisi olduğuna inandı. Ben bu grubun nihayet bu gemiyi bulduğuna ve bunun Nuh'un Gemisi olduğuna inanıyorum" dedi. Ağrı Vali Yardımcısı Murat Güven de, gruptan 4 Hong Konglu'ya Ağrı'nın fahri hemşehriliği verildi.

Ortak bildiri yayınlandı

Uluslararası Nuh'un Gemisi Birliği (NAMI) ile Türk yetkililer, basın toplantısından sonra açıkladıkları bildiride Nuh'un Gemisi'nin bulunmasının ideolojik farklılıkları da bitireceği savunuldu. Bildiride, " Burada imzası bulunanlar Ağrı Dağı'nda Nuh'un Gemisi için bilimsel araştırmalar yapılmasında anlaşmıştır. Buradaki sonuçlar, insanoğlunun ortak inançları ve tarihleri için çok önemlidir. Nuh'un Gemisi'nin keşfinin yüzyıllardır süren ulusal ideolojik farklılıkları bitireceğine inanıyoruz.

Araştırmalar 2008'de başladı Grubun Türk lideri Ahmet Ertuğrul da, bölgedeki bu yapıdan 2008 Haziran'da kendisine gelen bir bilgiyle haberdar olduğunu belirterek, "Hemen bir ekip topladım ve yola koyuldum. Ahşap yapıyı bulduk ve içine girdik. Fotoğraflarını çektim. Yıllardır NAMI ile çalıştığım için de keşfimden onları haberdar ettim" diye konuştu. Bunun üzerine Ekim 2009'da bölgeye bu kez kameralarla giden Hong Konglu ve Türk uzmanlar, volkanik kül ve buzlar altında bulunan ve el yordamıyla kazılan ahşap yapının içine girdi ve görüntüledi.

15 kişilik ekip

Hong Konglu ve Türk bilim adamlarından oluşan 15 kişilik bir grup 3 yıllık araştırmalarının sonunda önemli veriler elde etti.

Gemiden parçalarla toplantı!

Bilim adamları Hong Kong'daki basın toplantısında ortaya çıkardıkları çok çarpıcı verileri de açıkladılar. Ahşap yapının girilen bölümünün 5 metre yüksekliğinde, 12 metre genişliğinde olduğunu açıklayan uzmanlar yapının kutu şeklinde değil, bir gemi gibi eğimli olduğunu vurguladı. Araştırmacı Panda Lee, "Orada bir metre eninde, yarım metre boyunca küçük bir kapı vardı. Bu kapı da, başka bir bölüme açılıyordu" diye konuştu. İki metre boyunda, iki metre eninde ve iki metre yüksekliğindeki bu kutu şeklindeki bölümün, hayvanların konulduğu bölüm olduğuna inanan araştırmacılar, burada çivi, ip ve askı parçaları da buldu. Grup, yeterli oksijenleri olmadığı için bu bölüme giremediklerini de söyledi.

TARİHİN EN MERAK UYANDIRAN EFSANESİ

Nuh'un Gemisi, efsaneye göre Tanrı'nın insan ve diğer canlıların ırkının devam etmesi için büyük tufandan önce Nuh'a yapmasını emrettiği büyük gemidir. Nuh'un ailesi ve dünyada bulunan diğer hayvanlar gemiye binerek tufandan kurtulmuş ve soylarını devam ettirebilmiştir. Bu hikâye Tevrat ve Kuran'da da anlatılır.

340 yıldır aranıyor

Nuh'un Gemisi tarih boyunca binlerce araştırmacının merakını uyandırdı. Geminin bulunduğuna dair iddalar tam 340 yıl öncesine dayanıyor. İşte bunlardan bazılar:

* 1670 KEŞİŞ BULDU: Ağrı Dağı'na çıkan ilk kişi olarak bilinen Hollandalı gezgin Jan Struys, dağın eteklerinde inzivaya çekilmiş bir keşişe rastladı. Keşiş, gemiye girdigini, hatta bir parça kopardığını söyledi.

* 1829: Resmî kayıtlara göre, Ağrı'nın zirvesine ulaşan ilk kişi Alman bilim adami Frederic Parrot oldu. Parrot, Padişah 2. Mahmud'dan izin almıştı. Dönüşte, gemiyi bulamadiğını ama izlerine rastladığını açıklaması büyük heyecan yarattı.

* 1916 RUS PİLOT GÖRDÜ: Vladimir Roskovski adlı bir Rus pilot, Ağrı üzerinden geçerken bir gemi kalıntısı gördügünü iddia edince gözler bir kez daha Ağrı'ya çevrildi.

* 1959 ARA GÜLER KIZDI: Harita Umum Müdürlügü'nde görevli harita mühendisi Yüzbasi İlhan Durupınar, Büyük Agrı'nın havadan çekilmis fotoğraflari üzerinde incelemeler yaparken bir oluşum keşfetti. Fotoğraflar Hayat Dergisi'nde yayımlandı. O yıllarda Hayat'ta çalışan fotoğraf sanatçısı Ara Güler, yıllar sonra, 1980'lerde astronot James Irwin aynı olusumu ikinci kez keşfettiginde, "Amerikalılar'a da ne oluyor? Eğer bu, Nuh'un Gemisi ise onu ilk kez biz bulduk" dedi.

* 1974 YASAK BÖLGE: Ağrı Dağı, ulusal güvenlik nedeniyle "yasak bölge" ilan edildi.

* 1984: Yasak kalktı. Ağrı'ya akın edenlerden biri de Ay'a ayak basan astronotlardan James Irwin oldu.

* 1987: Ağrı'ya tırmanmak, Türk yetkililerce tekrar yasaklandı.

* 1995 : CIA gemiyi bulduğunu açıkladı. 1997'de bu iddiayı kendileri çürüttü.

* 1999 1 MİLYON ÖDÜL: ABD'deki "Nuh'un Gemisi Derneği Nuh'un Gemisi'ni keşfedene 1 milyon dolar ödül vereceğini açıkladı.

(aa,vatan)