Rize Valiliği bu konuda vatandaşların dikkatli olmasını istedi. Valilik yazısında Uzundere-1’in Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın talimatıyla yapıldığı belirtildi.
Karadeniz’de tepki toplayan HES inşaatlarına karşı mücadele veren ‘Derelerin Kardeşliği Plattformu’na göre Uzundere-1’de inşaatın tamamlanması ve elektrik üretimine geçilmesi ‘hukuk tanımazlıkta son nokta.’
Uzundere-1’in inşaatı neredeyse her aşamasında mahkemelik oldu, hakkında olumsuz kararlar verildi.
3 Şubat 2006 tarihinde Çevre ve Orman Bakanlığı, Uzundere 1 HES yapılmadan önce Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu hazırlanmasına gerek olmadığına karar verdi. Senoz’un eşsiz doğasını hatırlatan Senozlular itiraz etti.
31 Aralık 2008’de Rize İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurdu. Ama 27 Ocak 2009’da Karadeniz Elektrik Üretim A.Ş. ‘in, mahkeme kararından hemen önce kapasite artırımı gerekçesiyle aynı yer için yeni bir proje hazırladığı ve bu ‘yeni’ proje için İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nin yine ‘ÇED Gerekli Değildir’ dediği ortaya çıktı. Bu sırada jandarma, enerji şirketi hakkında, ‘durdurulan santral inşaatında gizlice çalışma yürüttüğü ’ gerekçesiyle iki kez tutanak tuttu. Derelerin Kardeşliği Platformu’nun verdiği bilgilere göre firma, ‘aynı’ yer için aldığı yeni ÇED olumlu raporu aldı. Senozlular 30 Nisan 2010’da yine dava açtı. Dava henüz sonuçlanmadı ama HES’te üretim başlıyor.


İSMAİL SAYMAZ / RADİKAL