İnternet birçok kişi için hayatın olmazsa olmazlarından... Ancak internette dikkatli olmak hayli önemli... Özellikle de şifre seçerken.

İzmir Ekonomi Üniversitesi "Türk Kullanıcıların Parola Seçimleri"ni araştırdı. 2 bin 564 kullanıcıdan izin alındı, şifreleri kırıldı.

Araştırmayla ilgili bilgi veren İzmir Ekonomi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi İlker Korkmaz, "1 ay içinde yüzde 30’unu kırdık. Bu doğrultuda amaç, o kırılan parolaların karakter istatistiklerini incelemekti. Gördük ki, ilk 5 dakikada kırılanlar hepsi rakamlardan oluşuyor, bilhassa karakter uzunluğu açısından 4 karakterin, 5 karakterin altında." dedi.

Araştırma, ad soyad, doğum tarihi gibi bilgilerin yer aldığı kolay hatırlanabilen şifrelerin zayıf olduğunu ortaya koydu.

Güçlü bir parola seçmek içinse, büyük ve küçük harfleri, sayıları noktalama işaretlerini harmanlak ve 8 karater ve üzerinde bir şifre oluşturmak gerekiyor.

İlker Korkmaz, "Örneğin ben rastgele gibi gözüken, ama tamamen benimle ilişkili bir parola üretebilirim. ’Ben 3 yıldır Mühendislik eğitim alıyorum virgül bundan memnumum nokta’ gibi bir cümleyi kendim hatırlayabilirim. Bu cümlenin içersinden rastgele ilk harfleri çekersem işte size başkası için karışık, benim için hatırlanması kolay bir parola. Bu güçlü olacaktır." diye konuştu.

Uzmanlar, tek bir zayıf parolanın dahi tüm sistemin güvenliğini tehlikeye düşürebildiğine de dikkat çekiyor.

TRT