ntvmsnbc ve Ajanslar

İZMİR - İzmir Kız Lisesi'nde okulda sigara içerken yakalanan 2'si kız 7 öğrenciye kınama, uzaklaştırma gibi disiplin cezası yerine "ders" gibi bir ceza kesildi.

Müdür Başyardımcısı Serpil Pullukçu, "İleride kendilerini ne gibi sorunların beklediğini bizzat görmelerini istedik. Etkili olacağına inanıyoruz" dedi.

Sigara içme yaşının ilköğretime kadar inmesi, tiryaki öğrencileri kötü alışkanlıklarından vazgeçirmek için uygulanan cezaların caydırıcı olamaması, eğitimcileri çağdaş yöntem araşıylarına itti.

İzmir'de tarihi Kız (Anadolu) Lisesi'nde Müdür Pervin Töre, okulda sigara içerken yakalanan öğrencilerin disiplin kuruluna sevk edilerek cezalandırılmaları yerine farklı bir uygulamaya gitti.

Öğrencilere Ege Üniversitesi Hastanesi'nde sigara nedeniyle sağlıklarını kaybedip tedavi gören hastalarla görüşüp, sigaranın zararları konusunda bir belgesel hazırlama ve bunu okuldaki öğrencilere sunma görevi verildi.

Başmüdür Yardımcısı Serpil Pullukçu, şu bilgileri verdi: "Okulumuzda bu tür olaylarda öğrencileri disipline vermiyor, uyarıyoruz. Ancak öğrencileri defalarca uyarmamıza karşın ısrarla gizli kıyıda köşede içiyorlar. Velilerini aradık, aramamıza rağmen ne aileleri ne biz yaptırım uygulayamadık. Ceza vermek caydırıcı olmuyor.

Müdürümüzün önerisiyle proje hayata geçirildi. Biri 11, diğerleri 12'inci sınıfta okuyan, 2'si kız toplam 7 öğrenciyle proje başlatıldı. Ege Üniversitesi Hastanesi yetkilileriyle görüştük. Öğrencilerimiz Göğüs Hastalıkları Kliniği'nde doktor ve hastalarla görüşerek, bir film hazırladı, arkadaşlarına sunacaklar. Bu öğrencileri biz de bilmiyoruz. Ne amaçla bu filmi çektiklerini diğer öğrenciler de bilmeyecek. Öğrenciler gördüklerinden etkilenmiş, diğer öğrencilerin de etkileneceklerine inanıyorum."

ÖĞRENCİLER ÇOK ETKİLENDİ
Ders gibi ceza uygulamayı gerçekleştiren İzmir Kız Lisesi'nin Onur Kurulu Başkanı Jülide Özbay ise şunları söyledi: "Cezanın eğitimdeki rolü bir yere kadar. O yüzden biz cezaya başvurmaktansa eğitimin bu yönünü kullanmak istedik. Sigara zararlıdır, bunu herkes bilir, herkes söyler. Bu öğrencilerimizin, sigara ne kadar zararlıdır bunu gözleriyle görmelerini istedik.

Öğrencilerimiz Ege Üniversitesi Hastanesi'ndeki çalışmadan döndükten sonra burunlarında hortumla yaşamak zorunda kalan hastalardan söz ettiler, çok etkilenmişler. Bir tanesi, 'Ben sigaraya artık elimi bile sürmem' diye geldi. Sinirleri bozulmuştu. Doktorlar işlerinin bitmediğini, kendilerini kanser hastalarıyla da görüştüreceklerini söylemişler. İstediğimiz buydu.

7 öğrencimiz de sigara bağımlısı, bir türlü vazgeçemeyen öğrenciler. Bunun dışında yeni başlamış, başlamak üzere olan, arkadaşlarına özenen öğrencilerimizi caydırmak bizim asıl hedefimiz. Bu yüzden onların sunumları bizim için çok önemli. 7 öğrenci kameraya çektikleri hasta, doktor röportajlarını 7 ayrı kulüpte sunacaklar. Hemen sıcağı sıcağına neler gördüklerini anlatacaklar, etkisinden çıkmadan anlatmalarını istiyoruz. Kendi duyguları, bakış açılarıyla sunacaklar, bunların çok etkili olacağına inanıyorum. Bağımlı öğrencilerde bu kadar etkili olduysa yeni başlayan, başlayacak öğrencilerde de çok etkili olacağına inanıyorum."

ŞAŞIRTICI AMA GÜZEL
Ege Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği'nden Uzm. Dr. Haydar Karakuş, okul yönetiminin sigara içen öğrencilere verdiği bu cezayı şaşırtıcı ama güzel bulduklarını söyledi.

Uzm. Dr. karakuş, öğrencilerin hastanede karşılaştıklarını anlattı: "Okuldan uzaklaştırma vermektense bu ceza çok daha eğitici. Hem belgeseli hazırlayan hem de izleyecekleri bilinçlendirme açısından çok önemli. Öğrenciler sigara bırakmak için hastaneye gelen akciğer hastalarına neden sigarayı bırakmak istediklerini, hasta olmalarına rağmen sigara içmeye devam ettiklerini sordular. Gördüler ki bu çok güçlü bir bağımlılık, başlamaktansa bırakmak daha zor. Ve hiç başlamamanın önemli olduğunu görmüş oldular.

Korkmasınlar diye, çok ağır olmayan, oksijene bağımlı yaşayan bir hastayla görüştürdüm. İlerlemiş bir hastalıkta nelerle karşılaşıyorlar, sigara içmeye devam ettiklerinde kendilerini nasıl hastalık bekliyor, yapabildiğimiz tedaviler, elimizden neler geliyor onları da görmelerini istedim. Oksijen olmadan evinden çıkamayan, işlerini yapamayan hastadan çok etkilendiklerini düşünüyorum. Yararlı olacak bir ceza."