NTV

ANKARA - En geç kasım ayında yasalaşacak vergi ve prim borçlarının affına ilişkin tasarı emlak vergisi, elektrik ve su borçlarını kapsıyor. Pakete şimdi de idari cezaların affının eklenmesi de gündemde.

Silinmesi planlanan cezalarda alt limitin 70-80 lira arasında olması planlanıyor. Hükümetin özellikle işverenlerin karşı karşıya kaldığı para cezalarını affetmeye yönelik bu çalışması bu alt limit düşünüldüğünde çok da işlevsel görünmüyor. Zira işyeri açma ya da kapamayı bildirmemek 114 lira, çalışma koşullarına ilişkin belgeyi düzenlememek 100 lira cezaya tabi. Aynı şekilde işveren, izin ücretini yasaya aykırı şekilde bölerse 204 lira, toplu işten çıkarma yaparsa 402 lira ceza ödemek zorunda.

Dilencilik yapma, gürültü çıkarma, kaldırımları işgal etme ve sarhoş olup başkalarının huzurunu kaçırma gibi bazı idari suçların cezası ise 70 lira. Limit 80 lira olarak tutulursa bu suçların cezaları da affedilebilecek.

70 liraya kadarki borçların affedilmesi düzenlemeye girerse bazı trafik cezalarıyla birlikte kapalı alanda sigara içme cezalarının tümü affedilecek. Çünkü bu ceza şu an 69 lira olarak uygulanıyor. Bu konudaki son kararı Başbakan Tayyip Erdoğan verecek. Sıkı sigara karşıtı Erdoğan'ın buna itiraz edebileceği yorumları yapılıyor.