Başkan yardımcıları, genel müdürler, genel müdür yardımcıları, daire başkanları ile il müdürlerine yönelik incelemelerde bebeğini sigortalı yaptırılanlara kınama cezası verildi. Bürokratların 'Benim haberim yoktu eşim sigortalatmış' savunması da yetersiz kaldı.

Sosyal Güvenlik Reformu yasalaşmadan önce 65 yaş emekliliğinden etkilenmemek için anne babalar Nisan 2008'de il müdürlüklerine koşmuştu. Çocuklarını sigortalı yaptıranlar ardından iptal şokuyla karşılaştı. 50 binden fazla çocuğun sigortası iptal edildi. Bunun üzerine SGK'ya, "Bizim çocuklarımızın sigortalarını iptal ettiniz, kendi çocuklarınızınkini devam ettiriyorsunuz." şikayetleri yağdı. Duruma, Çalışma Bakanı Ömer Dinçer el koydu. Kurum bünyesindeki bürokratlara yönelik denetim için müfettiş görevlendirildi. Yapılan incelemelerde emeklilik yaşını yükselten kanun yürürlüğe girmeden küçük yaştaki çocuklarını reklam ajansı, matbaa gibi yerlerde sigortalı gösterenlerin vatandaşlarla sınırlı kalmadığı SGK bürokratlarının bu yola başvurdukları tespit edildi.

Merkezdeki genel müdür, genel müdür yardımcısı ve daire başkanlarının yanı sıra illerdeki müdürlere de evlerde denetim yapıldı. Bakanlıktan alınan bilgiye göre şu ana kadar 20'ye yakın bürokratın çocuklarını çalışmadığı halde sigortalı gösterdiği belirlendi. Bu çocukların sigorta iptalleri için genel müdürlerden savunma alan müfettişler ilginç ifadelerle karşılaştı. Bürokratlar savunmalarında "Benim haberim yok. Hanım yaptırmış." dese de cezadan kurtulamadı.

Diğer bir savunma şekli, "Çocuğum gerçekten reklam ajansına gitti." oldu. Müfettişlerin, "Hepinizin çocuğu aynı reklam ajansına aynı tarihte Nisan 2008'de mi gitti?" soruları ise cevapsız kaldı. Müfettişler incelemeye başlamadan önce geçmiş yıllardaki çocuk sigortalıları tek tek inceledi. 2005'ten 2008'e kadar senede 1-2 tane 15 yaş altı çocuk çalışıyor gösterilirken, 2008'de bu rakam 508 bini geçtiği tespit edildi. Bunların hepsine yakınının da nisan ayı içinde yapıldığı belirlendi. Müfettişler bunun üzerine vatandaş çocuklarında olduğu gibi bürokrat çocuklarının da iptaline karar verdi.

EMEKLİLİKTE AVANTAJ BİTTİ

Sigortaların iptaliyle bürokrat çocukları da emeklilikte yaşıtlarıyla eşit duruma geldi. Bu çocuklar da yeni sisteme göre emekliye ayrılacak. Alık bağlama oranı bütün yıllar için yüzde 2 olarak hesaplanacak. SGK sigortalı iptal etmemiş olsaydı 4 önemli avantajla bürokrat çocukları emekliye ayrılacaktı. Reformdan önce sigorta girişi yaptıranlar, dört önemli avantajı elde ediyor: 1- Emekli olmak için 65 yaşını beklemeyecek. 2- Emekli maaşları hesaplanırken 10 yıl için aylık bağlama yüzde 3 olarak kabul edilecek. 3- Yasa yürürlüğe girmeden önce sigortalı olanlar 7 bin gün prim ödeyerek emekli olabilecek. 4- Emekli olduklarında aynı zamanda çalışabilecekler. (CİHAN)