Ankara Çocuk Suçlularını Soruşturma Bürosu Cumhuriyet Savcısı Cengiz Köksal, çocukların toplumun geleceğini oluşturduğunu, ancak konunun öneminin yeterince anlaşılmadığını belirterek, gerek suça sürüklenen gerekse mağdur edilen çocuklar için önlem alması gereken kurumların titizlikle çalışmasının önemli olduğunu söyledi.

Çocukların yararına yasal düzenlemeler olduğunu, ancak uygulamada birtakım sıkıntılarla karşılaşıldığını anlatan Köksal, çocukları ekonomik olarak istismar edenlerin 3 aydan 1 yıla kadar hapisle cezalandırılabileceğini, suçun aile bireylerine yönelik olması durumunda cezanın 2 katı arttırılabileceğini dile getirdi. Ancak, bunun için etkin fiziki takibe ve sağlam delillere ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Köksal, ''Ne yazık ki polisimiz bu konuda yeterli değil'' dedi.

''Anne babayı hapse atmanın ya da çocukları ailelerinden ayırmanın en son çare olması'' yönündeki inancını dile getiren Köksal, bu noktaya gelinmemesi için koruyucu tedbirler alınması gerektiğini söyledi.

Köksal, sivil toplum örgütleri, il özel idaresi, kolluk kuvvetleri, yargı ve basının ortaklaşa yapacağı çalışmalarla başkentte sokakta çalıştırılan çocuk oranının önemli ölçüde azalacağını kaydetti.
 

''Başkent'te aynı 60 çocuk"

Ankara'da suça sürüklenen çocuklarla ilgili verileri topladıklarını anlatan Köksal, 2008'de 2 bin 716 çocuk hakkında 2 bin 87 evrak düzenlendiğini söyledi. Bu çocuklardan 60 tanesinin 5 ya da daha fazla suça karıştığına ve haklarında 506 evrak bulunduğuna dikkati çeken Köksal, ''Yani 5 ya da daha fazla suç işleyen çocukların oranı yüzde 2,5 ama gelen evrakın yüzde 25'i bu çocuklarla ilgili'' diye konuştu.

Daha önceki yıllar için de benzer verilerin bulunduğunu anlatan Köksal, şunları söyledi:
''Adli mekanizmada çocuk suçluluğu için tutuklama son çare. Ancak bu çocukları tutuklamak zorunda kalıyoruz. Bu çocukların süreç içerisinde işledikleri suçların tipleri de sürekli daha ağır ve nitelikli hale geliyor. Önce hırsızlık suçundan gelen bir çocuk, sonra yağma, daha sonra adam öldürme suçlarından önümüze çıkıyor.

Suça sürüklenen çocukların, ağırlıklı olarak çocuk mağdurlara karşı yağma suçu işlediklerini göz önüne alırsak, mağdur çocukların yaşadığı psikolojik sorunlar, artık tek başlarına dışarıya çıkamaz olmaları, ailelerin sürekli aynı sorunla karşılaşacakları endişesi taşımaları, toplumda büyük bir kargaşaya sebebiyet veriyor. Tüm bu nedenlerle suça sürüklenen çocuklar için Adli Kontrol ve Tutuklama arasında güvenlikli rehabilitasyon merkezleri oluşturulmalı.''

Cengiz Köksal, savcılıklarda sosyal inceleme uzmanı bulunmasının, çocuk bürolarında genç polislerin istihdam edilmesinin önemli olduğunu da dile getirdi.

Cumhuriyet