Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin’i arayarak "Alevi vatandaşların sorununu çözün’ talimatı verdi mi?

Bazı basın yayın organlarına yansıyan bu ifadeler gün boyunca tartışıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Sultanbeyli Belediye Başkanını aradı, bilgi aldı, ancak yapılan konuşma çok farklıydı.

İşte Ayrıntılar...
Bir mahalle baskısı araştırması, ardından araştırmayı yapan öğretim üyesinin Başbakan’la Dolmabahçe’de yaptığı görüşme...

Bu görüşme bazı basın yayın organlarına farklı yansıdı.

Görüşmede, Profesör Binnaz Toprak, Alevi vatandaşların yaşadığı zorlukları anlatmıştı.

Görüşmeden sonra Başbakan Erdoğan, Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin’i aramış ve Alevi vatandaşların durumunu sormuştu. Ancak, Başbakanla Belediye Başkanının bu görüşmesi bazı basın yayın organlarına farklı yansıdı.

Başbakanın, Alevi vatandaşların yaşadığı mahallenin adının değiştirilmesi ve cemevleri ile ilgili davalardan belediyenin çekilmesi talimatını verdiği iddia edildi.

Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, "Mahkeme boyutu ile alakalı, mahalle isminin değişmesi ile ilgili bir görüşme geçmedi aramızda" dedi.

Görüşme ile ilgili ayrıntılar böyle iken, aslında Sultanbeyli’de Alevi vatandaşların sıkıntıları dinleniyor, sorunlarına çözüm getiriliyor.

Hatta öyle ki Başbakan Erdoğan’ın telefonundan çok önce Sultanbeyli Belediyesi, iki cemevi, bir de Alevi vatandaşla ilgili davalardan çekilme kararı almıştı.

Sultanbeyli Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Sadegül Çavuş, "Mahkeme ile ilgili bir çalışma yapacağına söz vermişti. Bu sözünde de durdu, davadan feragat etti" dedi.

İddialardan biri de Alevi vatandaşların yoğun yaşadığı yerlerden biri olan Yavuz Sultan Selim mahallesinin adının değiştirileceği yönündeydi.

Alevi vatandaşlar bu isimden rahatsız, mahallenin adının Pir Sultan Abdal Mahallesi olmasını istiyor.

Ancak, Belediye Başkanının bu konuda vermiş olduğu bir söz yok. Kaldı ki mahallenin adının değiştirilmesi konusundaki son söz Büyükşehir Belediyesi’nin...

1987 yılında Sultanbeyli belde belediyesi olduğunda, burada 4 mahalle vardı, bu mahallelerden biri de şu an tartışmalara konu olan Yavuz Sultan Selim Mahallesi ancak, o zamanki adı ’Fatih mahallesi’ olarak geçiyordu.

1994 yılında meclis kararı ile Sultanbeyli’nin mahalle sayısı 15 e çıktı ve o tarihte mahalle ’Yavuz Sultan Selim’ adını aldı.

TRT