Yıllardır devam eden bir tartışmaya son nokta konuldu. İstanbul’da 1 Mayıs’ın kutlama adresi Taksim Meydanı oldu.

İstanbul Valiliği ile sendika temsilcileri, bu yıl 1 Mayıs’ı Taksim Meydanı’nda kutlama konusunda anlaştı.

İstanbul’da 1 Mayıs’ın nerede kutlanacağı tartışmaları valilikte düzenlenen toplantıyla son buldu.

Sendika temsilcileri ile yapılan görüşmenin ardından kameraların karşısına geçen Vali Muammer Güler şöyle konuştu:

"Olumlu bir gelişme gerçekleştirilmiştir ve bir mutabakata varılmıştır bunu memnuniyetle ifade etmek istiyorum...Varılan mutabakat çerçevesinde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde işçe ve memur konfederasyonları öncülüğünde miting alanı olmamasına rağmen Taksim alanı bayram kutlaması yapılması için konfederasyonlara tahsis edilecektir."

Vali Güler’in ardından sendika başkanları tek tek söz aldı.

Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, 32-33 yıldan beri tartışılan Taksim Meydanı tartışmalarının artık aşılması gerektiğini söylediklerini belirtti.

Hak-İş Başkanı Salim Uslu da "Özellikle Türkiye’nin içinden geçtiği süreç içinde 1 Mayıs’ın herhangi bir gölge düşmeden sadece ve sadece işçi memurların sorunlarımızı ifade etmek için fırsat olduğunu düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

DİSK Başkanı Süleyman Çelebi ise "Hem sayın başbakan hem sayın içişleri bakanı hem sayın valimiz ve emniyet müdürümüzün bu konudaki iradesini önemli buluyoruz bunu açık yüreklilikle bu kürsüden ifade ediyorum geçmiş bir tartışmayı yeniden buraya gündemimize taşımayacağız." dedi.

Türkiye’nin en önemli 6 emek örgütünün bir araya gelerek bir ezberi bozduğunu belirten Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu, "Üyelerimizin özlük hakları genelde ülkenin demokratikleşmesi için 1 Mayıs’ı bir şölene dönüştürme kararlılığımız var." diye konuştu.

Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız bu adımın önemli bir başlangıc olmasını dileyerek, "1 Mayıs 2010 emek ve dayanışma gününde ülkemizde sosyal barışın ve sosyal dengenin sağlanması konusunda gelir dağılımında adaletin sağlanması konusunda önemli bir başlangıç olmasını diliyorum." dedi.

KESK Başkanı Sami Erdem de "Bugün bizim açımızdan bir yasağın daha kalktığı gün. İşssizlik sorununu yoksulluğu ülkemizin demokratikleşmesi gerektiğini konuşacağız sosyal programların uygulanması gerektiğini konuşacağız" şeklinde konuştu.

Kutlamalarla ilgili detaylar 1 Mayıs’a kadar sendikaların düzenleme komiteleri ve emniyet birimlerince yapılacak çalışmalarla netleşecek.

İstanbul Valisi Muammer Güler önümüzdeki günlerde yeniden sendika temsilcileri ile biraraya gelecek.

Taksim’de 1977 yılındaki 1 Mayıs kutlamalarında 34 kişi hayatını kaybetmiş ve bu olay tarihe kanlı 1 Mayıs olarak geçmişti.

Sendikalar o günden bu yana 1 Mayıs’ın yeniden Taksim’de kutlanabilmesi için çaba gösteriyordu.

Geçen yıllardaki kutlamarda Taksim’in ara sokakları çok sayıda korsan gösterilere sahne olmuştu.


TRT