Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneğinin bu yıl sekizincisini düzenlediği " Ulusal Jinekoloji ve Obstetrik Kongresi" Belek’te yapıldı.

TJOD İkinci Başkanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, kısırlık ve tüp bebek konusunda en önemli gündemin Sağlık Bakanlığının 6 Mart 2010’da uygulanmaya başladığı yeni yönetmelik olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Tıraş, yeni yönetmelikle 35 yaşına kadar olan kadınlara ilk iki uygulamada bir embriyo, 2 başarısız uygulamadan sonra 2 embriyo verilmesinin karara bağlandığını bildirdi.

Tıraş, yaşı 35’i geçen kadınlarda ise sadece 2 embriyo verilebileceğini söyledi. Türkiye’de tek embriyo ile başarı oranının yüzde 20-25 olduğuna işaret eden Tıraş, ’’Bu embriyo sayıları çok katı, esnetilmesi gerekiyor" dedi.

TJOD Başkanı Prof. Dr. İsmail Mete İtil de tüp bebek yönetmeliğinin iptali ve yürütmenin durdurulması için dernek olarak Danıştay’a başvurduklarını kaydetti.

Prof. Dr. İtil, "Çoğul gebelik oranlarını azaltırken tüp bebeğe zor ulaşabilen çiftlerin mağduriyetini gidermeyi amaçlıyoruz’’ dedi.


TRT