Türk vatandaşlığının kazanılmasında esas olan doğumla kazanım olmakla birlikte  Türk Vatandaşlığı Kanunu düzenlemesiyle sonradan kazanma yolu öngörülmüştür. Bu yazımızda vatandaşlığın kazanılmasındaki imkanlara genel hatlarıyla değinilip sonradan kazanma hallerinden olan istisnai kazanma düzenlemelerinde yer alan yatırım yoluyla vatandaşlığın kazanılması hususu irdelenecektir.

Vatandaşlığın aslen kazanılması, bir kişinin doğumu anında ve doğumu dolayısıyla vatandaşlık kazanmasıdır. Nitekim TVK madde 6’ya göre doğumla kazanılan Türk vatandaşlığı, soy bağı veya doğum yeri esasına göre kendiliğinden kazanılması esası benimsenmiştir. Vatandaşlığın doğumla kazanılmasında herhangi bir makamın iznine veya onayına gerek olmadan, aranan şartların varlığı halinde, kanun hükmü gereği kendiliğinden gerçekleşeceği kabul edilmiştir. Oysa vatandaşlığın sonradan kazanılmasında yetkili makamın izni ya da onayı aranacaktır. Yetkili makam kararıyla Türk vatandaşlığının kazanılmasına; genel yoldan kazanma, yeniden kazanma, istisnai durum, evlenme, evlat edinme ve seçme hakkı kullanılarak kazanılan vatandaşlık halleri girmektedir.

Mevzuatımızda, Türk vatandaşlığı kazanımı uygulamasında dayanak kanun metninin yanında mezkur kanunun uygulanmasını temin etmek amacıyla oluşturulan Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik bulunmaktadır. Bu yönetmelikle vatandaşlığın kazanılmasındaki istisnalar daha açık bir şekilde yer almakta ve uygulamada işlemler bu yönetmelik üzerinden yürümektedir.

19.09.2018 tarihli Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik Değişikliği’ne göre istisnai yoldan Türk vatandaşlığının kazanılması için vatandaşlığın istisnai yoldan kazanılmasında güncel yatırım tutarları belirlenmiş olup yapılmış olup 07.12.2018 tarihinde ilave olanaklar da getirilmiştir. Güncel durum itibariyle Türk vatandaşlığının yatırım yoluyla kazanılmasındaki olanaklar aşağıdaki gibi sıralanabilecektir:

- 1. En az 500.000 Amerikan Doları tutarında sabit sermaye yatırımı gerçekleştiren yabancının bu durumunun tespit edilmesi,

- 2. En az 250.000 Amerikan Doları tutarında taşınmazı tapu kayıtlarına 3 yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla satın alan yabancının bu tespit edilmesi,

- 3. En az 250.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarı peşin olarak yatırılan taşınmazın satışının vaat edildiğine dair noterden düzenlenen sözleşmenin üç yıl süreyle devri ve terkini yapılmayacağı taahhüdüyle tapu siciline şerh edildiği

- 4. En az 50 kişilik istihdam oluşturan yabancının bu durumunun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca tespit edilmesi

- 5. En az 500.000 Amerikan Doları tutarında mevduatı üç yıl tutma şartıyla Türkiye’de faaliyet gösteren bankalara yatıran yabancının bu tespit edilmesi,

- 6. En az 250.000 Amerikan Doları tutarında Devlet borçlanma araçlarını üç yıl tutmak şartıyla satın alan yabancının bu durumunun Hazine Müsteşarlığınca tespit edilmesi,

- 7. En az 500.000 Amerikan Doları tutarında gayrimenkul yatırım fonu katılım payı alan ve elinde tutan yabancının bu durumun Sermaye Piyasası Kurulunca tespit edilmesi

Sayılan bu olanaklardan birinin tamamlanması halinde ve gerekli prosedürün tamamlanması durumunda yabancı Türk vatandaşlığını kazanabilecektir. Sayılan bu hallerden taşınmaz edinimi yoluyla vatandaşlık yolunda yabancının taşınmaz edniminin Türk Hukukunca mütekabiliyet şartı karşılanmak koşuluyla vatandaşlık kazanmak üzere taşınmaz edinimi için gerekli işlemlerin yürütülmesi mümkün olacaktır.

Bu şartlardan birini yerine getiren yabancının kendisi, bunların yabancı eşi, kendisinin ve eşinin başvuru tarihi itibariyle18 yaşından küçük çocukları bu hüküm çerçevesinde yazısına istinaden istisnai yoldan yararlanarak Türk vatandaşlığına alınabilecektir.

Yukarıdaki şartlardan birini yerine getiren yabancının başvurusu yapılabilecek ve yapılan başvuruyla milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir halinin  bulunmadığı tespit edildiğinde yabancı kişi ve yukarıda belirtilen yakınları vatandaşık kazanbilecektir.

...

Av. Osman UYAROĞLU

İstanbul Üniversitesi Özel Hukuk Yüksek Lisans Öğrencisi

...

KAYNAKÇA

Nomer , Ergin ; Türk Vatandaşlığı Hukuku, Filiz Kitabevi, 24. Baskı,İstanbul, 2018

6/4/2010 tarihli  27544 Sayılı Resmi Gazete Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik

12.06.2009 tarihli: 27256 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Hamid Kharit 5 ay önce

I read you by google translate and have question. If I buy a house than , can that purchase ensure me to be a Turkish citizen?

Misafir Avatar
Av. Can Otenbulbul 5 ay önce @Hamid Kharit

Dear Mr. Kharit,
Buying a house for at least in the amount of USD 250.000 ensures the buyer/applicant to become a Turkish Citizen, as long as the applicant meet all other requirements. Such requirements are mostly personal and require legal guidance.
For further information, I suggest you to refer to publications on this subject in English.
Best regards,

Beğenmedim! (0)
Avatar
Av. Ayşenur 5 ay önce

You can also get Turkish citizenship if you buy a minimum of US $ 250,000 and not for 3 years.

Avatar
.... 5 ay önce

Soran yabancı olunca nasıl cevaplar yazılmış gerçek isimlerle ama