Yürürlüğe giren bu 7326 sayılı Kanun hükümleri gereğince, vergi mükelleflerinin veya sorumlularının Yasa hükmünden faydalanmak üzere süresi içerisinde başvurmaları durumunda, emanetteki paralar ile cebren tahsil edilen paralar aşağıdaki şekilde mükellefe vergi borçlarına mahsubu gerçekleştirilecektir.

1. Kanunun yayımlandığı 09.06.2021 tarihinden (bu tarih hariç) önce emanet hesaplarında bulunan tutarlar ile haczedilerek vergi dairesi hesaplarına aktarılan tutarlar yapılandırma öncesi borçlara mahsup edilecek, kalan bir borcun bulunması halindeki bakiye borç için Kanun hükümlerinden yararlanabilecektir.

2. Kanunun yayımlandığı 09.06.2021 tarihinden (bu tarih dahil) sonra emanet hesaplarına alınan tutarlar ile daha önce tatbik edilen hacizler nedeniyle vergi dairesi hesaplarına aktarılan tutarların;

a) Kanun kapsamında yapılandırılan borçla ilgili olması halinde bu tutarlar, ilk taksitten başlamak üzere ödenmesi gereken taksitlere,

b) Kanun kapsamında yapılandırılan borçlar dışındaki borçlarla ilgili olması halinde bu tutarlar, öncelikle borçlunun Kanun kapsamında yapılandırılmayan ilgili borçları ile varsa diğer muaccel borçlara, kalan tutar olması halinde ise ilk taksitten başlamak üzere Kanun kapsamında yapılandırılan borçlara mahsup edilmesi ve mahsup sonrası kalan bir tutar bulunması halinde ise bu tutarın, 6183 sayılı Kanunun 23. Maddesi ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 88. Maddesinin 16 fıkrası göz önünde bulundurularak red ve iade edilmesi gerekecektir.

Örnek-1: Mükellef (A)’nın bağlı olduğu vergi dairesine vadesi geçmiş 100.000 TL borcu vardır. Mükellefin banka hesaplarında bekleyen 300.000 TL mevduatının olduğu vergi dairesi tarafından tespit edilmiş olup, 08.06.2021 tarihinde bu mevduat hesabına bloke konulmuştur. Bu durumda söz konusu bloke edilen para öncelikle mükellefin vadesi geçmiş borcu olan 100.000 TL’ye mahsup edilecektir. Geriye kalan 200.000 TL ise mükellefin başkaca vergi borcunun bulunmaması durumunda kendisine iade edilecektir. Ancak, vergi dairesi söz konusu 200.000 TL’yi mükellefe ödeme sırasında SGK’ya sorarak, buradan bir borcunun bulunup bulunmamasına göre red ve iade işlemini gerçekleştirecektir.

Örnek-2: Mükellef (B)’nin vergi dairesine 200.000 TL borcu bulunmaktadır. Mükellefin banka hesaplarında 250.000 TL mevduatının bulunduğu vergi dairesi tarafından tespit edilmiş olup, üzerine 07.06.2021 tarihinde bloke konulmuştur. Daha sonra mükellef söz konusu borcunu 7326 sayılı Yasa’ya göre yapılandırmıştır. Vergi dairesi söz konusu bloke paranın tümünü mükellefin borcuna mahsup edecektir. Bu mahsuba rağmen geriye vergi borcu kalması halinde geriye kalan net bakiye borca göre 7326 sayılı Kanunun 2. Maddesine göre yapılandırma işlemi sürdürülecektir.