YouTube ve Google üzerinde reklam hizmet satımı, reklam hizmet alınması ve ayrıca reklam hizmetinden gelir elde edilmesi halinde bu geliri elde eden fenomenler açısından Gelir İdaresi bunları takibe alarak youtuberlik faaliyet gerçek gelir vergisi kaydı açmaktadır. Bu tip gelir elde edenlerin Maliye Bakanlığı tarafından ikametgahlarının bulunduğu vergi daireleri resen mükellefiyet açıp, gelir, KDV ve geçici vergi yönünden mükellefiyet tesis ederek 449 seri nolu VUK Tebliği’ne göre vergi dairelerine kayıt için davet çıkarmaktadır. 

Özetle, son günlerde YouTube, Google veya sosyal medya fenomenlerinin banka hesaplarına düşen Adwors, video, AdSense ve reklam hizmetinden elde edilen gelirler hakkında vergi daireleri gelir elde eden mükellefleri geçmişe yönelik vergi kaydı açarak, 449 seri nolu tebliğe göre beyanname talep etmektedirler. Bu tip gelir elde edenlerin durumlarını gözden geçirip, gelirlerini tespit edip, buna göre mükellef olup, olmayacaklarını değerlendirmeleri zorunludur. Esasen burada gelir yurtdışından gelmektedir. 

Gelirin elde ediliş şekli kısaca aşağıdaki biçimde gerçekleşmektedir; 

Google, Google AdSense ile web site sahiplerine reklam hizmeti vererek onların sitelerinde yayınladıkları reklamlardan elde etmesini sağlamaktadır. Yine Google, Google Adwords ile kendi web sitesinin veya ticari ürünlerinin  reklamını yapmak isteyen kullanıcılardan  reklam alarak, başka site mecralarında yayınlanmak suretiyle asıl  site ve ürün sahiplerine hizmet vermektedir. YouTube LLC ise, video öncesi, video yanında, arama sonuçları reklamları ve banner reklamları aracılığıyla hizmet satımında bulunmaktadır. Bu reklam hizmetlerinin, kendi ürettikleri videolarda yayınlayanmasına aracı olan Fenomenler de tıklanma ve izlenme oranına göre gelir sağlamaktadır. Bütün bu verilen hizmetlerden iki büyük şirket, site sahipleri ve Youtuber (Fenomenler) gelir elde etmektedirler.