Adil yargılanma hakkının ihlal edilmesi Türkiye'ye ceza üstüne ceza getiriyor. Avrupa insan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye aleyhinde sonuçlandırdığı iki davada 13 yılı aşan uzun tutukluluk süreleri ve 18 yıldan fazla süren yargılamalar nedeniyle Türkiye'nin toplam 51 bin 400 Euro tazminat ödemesine hükmetti.

Strazburg'da faaliyet gösteren Mahkeme, dört Türk vatandaşının şikayetleri üzerine açılan, "Feti Ateş ve Diğerleri" davasını sonuçlandırırken, başvuru yapanların 13 yıl dört aya kadar uzanan sürelerde tutuklu kaldığına, haklarındaki yargı süreçlerinin de 18 yılı aştığına dikkat çekti.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin özgürlük ve güvenlik ile adil yargılama haklarına ilişkin maddelerinin ihlal edildiğini belirten Mahkeme, Türkiye'nin, tazminat olarak toplam 31 bin 400, yargı masrafları olarak da bin 5 Euro'yu ödemesine karar verdi.
Bu arada, AİHM, "Doğan ve Kalın" davasında da Türkiye'yi haksız buldu. Başvuru yapan iki kişinin 10 yılı aşan süreleri tutuklu kaldığına, yargı sürecinin ise hala devam ettiğine işaret eden Mahkeme, özgürlük ve güvenlik ile adil yargılanma haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle söz konusu kişilere 10 biner Euro manevi tazminat ödenmesine hükmetti.(ANKA)
(CN/ÖMR)