(CNN TÜRK) -- Alman yargısı Deniz Feneri e.V. davasında ilk kararını 2008'de verdi.

42 milyon euro'yu bulan bağış yolsuzluğunda, Almanya'daki Deniz Feneri Derneği yöneticileri suçlu bulundu.  Savcılar "İşin ucu Türkiye'de" dedi.

Geçen dönemde Almanya, Türkiye'den de adli yardım alarak, ikinci soruşturmayı açtı, iddianame hazır.

Türkiye ise, yaklaşık 2 yıldır dernekten AK Parti'ye para aktarıldığı iddialarını araştırıyor. Şimdi o soruşturma kapsamında, Türk savcılar iki hafta boyunca Almanya'da olacak.  

Ankara Adliyesi'nde görevli Cumhuriyet savcıları Nadi Türkarslan, Abdülvahap Yaren ve Mehmet Tamöz   Almanya'daki Deniz Feneri davasına ilişkin dosyaları inceleyecek, gerekli gördükleri evrakın suretlerini alacak.

Alman makamlara ifadesi alınacak 12 kişinin isimleri bildirildi. 5 Ocak'ta başlaması planlanan sorgulamalar, duruşmalı olarak, Alman bir hakimin de katılımıyla yapılacak.

Türkiye'ye Almanya'dan 2 yıl önce gönderilen, tercümesi tamamlanıp 2009 Mayıs'ında savcıların önüne gelen dosya, bu ifadelerle derinleştirilecek.
 
Savcılar daha önce, Türkiye'de AK Parti'ye gönderildiği iddia edilen paranın kuryeliğini yapmakla suçlanan eski RTÜK Başkanı Zahid Akman'ın ifadesini almıştı.

Zahid Akman, Almanya'nın da ikinci Deniz Feneri soruşturması kapsamında suçladığı bir isim.

Almanya, Zahid Akman ile beraber Kanal 7'nin Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman'ın da ifadesini almak istiyor. her iki isme de tebligat yapıldı.

İddianame hazır. Karaman ve Akman, ifade vermeseler bile, gıyablarında yargılama başlayabilecek. Ancak Almanya henüz duruşma tarihi belirlemiş değil.

18 Eylül 2008'de karara bağlanan ilk davada, dernek yöneticisi 3 sanık çeşitli hapis cezalarına çaprtırılmış, mahkeme Deniz Feneri davası için "Almanya tarihinin en büyük bağış skandalı" olarak tanımlamıştı.