Yasalar gereği adı açıklanmayan kadının, 1944 yılı Nisan ile Temmuz ayları arasında Auschwitz Toplama Kampı'nda kumandanlık telsizcisi olarak çalıştığı saptandı. Bugüne dek Schleswig-Holsteim Eyaleti'nde dikkat çekmeden yaşayan kadının, iddialarla ilgili olarak ifade vermeyi reddettiği öğrenildi.

Almanya'nın Schleswig-Holstein Eyaleti Başsavcısı Heinz Döllel kadınla ilgili yeterli kanıt bulunduğunu açıkladı. Başsavcı, eldeki delillerin incelendiğini ve mahkemenin başlamasının gelecek yıla kadar sürebileceğini bildirdi. Dava, Kiel Eyalet Mahkemesi'nde açıldı.

KARARIN GELECEK YIL ÇIKMASI BEKLENİYOR

Olayda dikkat çeken ayrıntılardan biri de bugün 91 yaşında olan kadının suç işlediği öne sürülen dönemde reşit olmaması. Bu da açılacak davaya gençlik mahkemesinin bakacağı anlamına geliyor. Bu durumda kadın en fazla 10 yıl hapis cezası alacak.

Davaya son şeklini, konuyu inceleyecek olan Eyalet Adalet İdaresi Nasyonal Sosyalist Suçları Aydınlatma Merkezi verecek. Kararın gelecek yıl içerisinde çıkması bekleniyor. 

Geçen Temmuz ayı içerisinde Lüneburg'ta görülen bir davada, Auschwitz muhasebecisi olarak anılan 94 yaşındaki Oskar Gröning, Auschwitz Toplama Kampı'nda Yahudilerin öldürülmesine yardım ettiği gerekçesiyle dört yıl ceza almıştı.

Gröning, mahkemede kampa gelenlerin kayıtlarını tuttuğunu ve değerli ve eşyalarını alarak Berlin'e gönderdiğini itiraf etmişti.




Ahmet İNCEL - Ahmet YILDIRIM / ALMANYA (DHA)