Rusya-ABD ilişkilerinde son dönemde yaşanan yumuşama sürecine denk gelen iddialar Rusya tarafından 'çelişkili ve manidar' olarak değerlendirildi. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın dün yaptığı açıklamada, 11 kişinin nükleer silah programları ve İran politikası dahil çeşitli konularda Amerikan siyasi karar mekanizmalarına sızarak Rusya adına bilgi topladıkları iddiaları dile getirildi. Bir kişi serbest bırakılırken, diğer zanlıların tutukluluklarının devamına karar verildi. Casusluk suçlamalarının yanı sıra kara para aklama suçundan da yargılanan zanlıların 25 yıla kadar hapisleri isteniyor. Rus ajanların 1990'lı yıllardan itibaren Amerika'da yaşadıkları, zaman içinde yüksek rütbeli ABD subayları ve bürokratları ile temas kurdukları ve özellikle de nükleer programda görev yapmış isimler oldukları belirtiliyor. Casus oldukları iddia edilen kişilerin Rus Dış İstihbarat Teşkilatı SVR adına çalıştıkları kaydedilirken, SVR konu ile ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

İsrail ziyareti sırasında konuşan Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, konu ile ilgili ABD'den açıklama beklediklerini söyleyerek zamanlamaya dikkat çekti. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in Amerika ziyaretinin hemen ardından operasyonun ortaya çıkmasının üzüntü verici olduğu, ancak ortada ciddi bir ulusal güvenlik sorunu olduğuna vurgu yapıldı. Rus parlamenterler de krizin iki ülke ilişkilerinde güven ortamının oluşmaya başladığı bir zamanda patlak vermesine dikkat çekiyor.

ESKİ KGB AJANI: "ABD'DE YAKLAŞIK 50 RUS CASUS ÇİFT OLABİLİR"

Soğuk Savaş döneminin en ünlü iltica vakalarından birinin aktörü olan, 1985'de İngiltere'ye iltica eden Londra'daki eski KGB başkanı Oleg Gordievski, ABD içinde casusluk yapan yaklaşık 50 Rus çift olabileceğini söyledi.

Eski çiftaraflı ajan, 71 yaşındaki Gordievski Amerikan AP ajansına yaptığı açıklamada, Rusya'nın büyük olasılıkla ABD'de büyük bir gizlilik içinde faaliyet gösteren 40-50 çift ajanı bulunduğunu ileri sürdü.

Gordievski, ABD'de Rus ajanı oldukları iddiasıyla önceki gün 10 kişinin tutuklandığı haberlerinin ardından yaptığı açıklamada, hedef ülkelerde yasadışı faaliyetlerde bulunanlar olarak adlandırılan ajanların tam sayısını Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in bilebileceğini, isimlerini ise bilmesine gerek olmadığını kaydetti.

ABD Adalet Bakanlığı dün akşam yaptığı açıklamada, tutuklananların, "ABD siyasi karar mekanizmalarına sızarak nükleer silah programlarından İran politikasına kadar pek çok konuda Rusya için bilgi toplamak üzere organize edilmiş bir casusluk ağının üyesi olduklarını" ileri sürmüştü.

Amerikan basın yayın organları da kimlikleri açıklanmayan zanlıların, "yıllarca süren" bir soruşturma ve takip sonunda ortaya çıkarıldığını, Rusya Dış İstihbarat Teşkilatı SVR adına çalışmakla suçlandığını duyurmuştu. Söz konusu kişilerin, çoğu Amerikan vatandaşı ve Rus kökenli olmayan "beş evli çift" oldukları ve iki ayrı soruşturmada suçlandıkları belirtilmiş ve bu suçlamaların sadece casusluk değil kara para aklama operasyonlarını da kapsadığı vurgulanmıştı.

CNN, zanlılardan birinin 20 yıldır El Diario adlı gazeteye muhabirlik yapan Vicky Pelaez olduğunu haber vermişti.

New York Times gazetesi de, farklı kökenleri olan ajanlara "Amerikanlaşma" talimatı verildiği, yıllarca bu ülkede yaşadıkları, zaman içinde yüksek rütbeli emekli ABD subayları ve bürokratları ile temas kurdukları, bunların özellikle nükleer programda görev yapmış isimler olduklarını yazmıştı. Rusya Dışişleri Bakanlığı ise, ABD'de 10 kişinin Rusya hesabına ajanlık yaptığı gerekçesiyle tutuklanmasının "Soğuk Savaş" dönemi zihniyetine dönüş olduğunu savunarak, ABD'nin bu hareketinin "temelsiz" ve "yakışıksız" olduğunu, ABD Başkanı Barack Obama'nın Rusya ile ilişkileri "sıfırlayarak yeniden başlatma" yönünde harekete geçmesinin ardından meydana gelmesinden üzüntü duyulduğunu kaydetmişti.



Cihan