ABD’de 40 eyaletteki hukukçular, anayasanın bu ülkede doğan herkesi yurttaşı kabul etmesini öngören 14’üncü ek maddesinin uygulamalarında değişikliğe yol açacak kanuni düzenlemeler için kolları sıvadı.

40 eyaletin ortak çalışması, 2003 yılından beri 12 bin Türk bebeğin doğduğu ülkede “bebek turizmi”nin de sonunun yaklaştığı anlamına geliyor.

SoCal Vatansever Koalisyonu’ndan Jeff Schwilk, “1868’de kabul edilen 14’üncü madde, turistlerin veya ülkede kaçak konumunda olanların bebeğinin yurttaşlığa kabul edilmesi için değil serbest bırakılan Afrika kökenli kölelerin haklarını garantiye almak için yürürlüğe girdi” diyor.

Ülkede doğan her 10 bebekten birinin kaçak bir göçmenin çocuğu olduğuna işaret eden Schwilk, aklına esen herkesin doğum yaparak çocuğunu ABD yurttaşı yapmasını engelleyecek yasal düzenlemenin şart olduğuna dikkat çekiyor.

Uzun lafın kısası; bebek turizmine hizmet eden New York’taki The Marmara Manhattan Oteli’nin müşterisi olan Türkler, kaçaklar ve diğer yabancılar için “Çocuklarını bu ülkede doğurarak ABD pasaportu sahibi yapma dönemi”nin sonu yaklaşıyor.




Radikal