AİHM, aralarında "Kancalı İmam" lakaplı Ebu Hamza El Masri'nin de bulunduğu toplam 5 kişinin ABD'ye iade edilmesinin, insan haklarının ihlali anlamına gelmeyeceğine hükmetti. 

Londra'nın kuzeyindeki Finsbury Park Camisi'nde imamlık yapmış olan Mısır asıllı Ebu Hamza, İngiltere'de ırk temelinde nefret yayma ve adam öldürmeye teşvik suçlarından hüküm giymişti. Ebu Hamza, İngiltere'ye ilk olarak 1979 yılında öğrenci vizesiyle girmişti. 

Zanlılar, ABD'de kendilerini bekleyen uzun hapis cezalarının muhtemel hücre cezalarını da içereceğini belirterek, bunların Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne göre kötü muamele tanımına gireceğini savunuyordu. 

Zanlılar arasında ayrıca terör örgütleri için para toplamakla suçlanan Babar Ahmed ile 1998'de ABD'nin Kenya ve Tanzanya'daki büyükelçiliklerine düzenlenen saldırılara karışmakla suçlanan Adil Abdülbari bulunuyor. 

Harun Raşid Asvat Oregon'da bir eğitim kampıyla ilişkili olmakla, Syed Talha Ahsan ise aşırı görüşlü bir internet sitesi yönetmek ve Taliban için para toplamakla suçlanıyor. 

Mahkeme, altıncı zanlı Halid El-Fevvaz ile ilgili kararını ise Fevvaz'ın akli durumunun incelenmesi için erteledi. 

Bu arada İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May, AİHM'nin kararından duydukları memnuniyeti ifade etti. 

AİHM bu yıl Ürdünlü terör zanlısı Ebu Katada'nın yargılanmak için İngiltere'den ülkesine gönderilemeyeceği hükmüne varmıştı. Kararın gerekçesi ise Ürdün'de işkence ile elde edilen kanıtların aleyhinde kullanılması olasılığıydı.



AA