Kayhan Karaca
ntvmsnbc

Strasbourg - İzmir'de 2000 yılında sekiz aylık hamile Menekşe Şentürk'ün ağır sancılarına rağmen kentteki dört değişik hastaneden "henüz doğum zamanın gelmedi" diyerek gönderilmesi ve beşinci hastaneye giderken doktorsuz ambulansta hayatını yitirmesi Ankara'ya AİHM önünde pahalıya mal oldu.

Sekiz aylık hamile olan bir çocuk annesi 29 yaşındaki Menekşe Şentürk, sancıları başlayınca, eşi Mehmet Şentürk tarafından Karşıyaka Devlet Hastanesi'ne getirilmiş, ancak ilgililer doktor olmadığını söyleyerek genç kadınla kocasını Alsancak Devlet Hastanesi'ne sevk etmişti. Şentürkler buradan da 'Doktor yok' gerekçesiyle Atatürk Eğitim Hastanesi'ne gönderilmiş ve Menekşe Şentürk, tahlilleri yapılırken dört saat sedyede bekletilmişti.

Genç kadın ağrı kesici yapıldıktan sonra, "Daha doğuma günün var" denilerek evine gönderilmişti. Ancak sancıları durmayan Menekşe Şentürk aynı akşam bu defa Ege Üniversitesi Hastanesi'ne götürülmüş, burada yapılan kontrolde karnındaki bebeğin öldüğü anlaşılmış ve ameliyat için 700 milyon lira istenmişti. Şentürkler gerekli parayı bulamayınca genç kadın doktorsuz ambulansla Konak Kadın Doğum Hastanesi'ne sevk edilmiş, ancak hastaneye varmadan yolda son nefesini vermişti.

BİR TAZMİNAT CEZASI DAHA
Davayla ilgili kararını bugün açıklayan AİHM, Menekşe Şentürk'ün hayatını koruyamadığı ve ölmesine neden olanların cezalandırılmasını gerektiği gibi sağlayamadığı için Ankara'nın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin yaşam hakkıyla ilgili 2'inci maddesini ihlal ettiğine hükmetti.

Strasbourg Mahkemesi, Türk hükümetini davacının ailesine 65 bin Euro manevi tazminat, 4 bin Euro da mahkeme masrafı ödemekle cezalandırdı.

Türkiye daha önce de AİHM'de "AIDS'li kan davası" olarak bilinen Oyal davasında Ankara'yı 378 bin Euro tazminat ödemekle cezalandırılmıştı.

AİHM gündeminde doktor ve tıbbi teşhis hataları nedeniyle Ankara'ya karşı açılmış yaklaşık 60 dava bulunuyor.