Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Dink davasında Türkiye'yi haksız bulması, yabancı medyada ilgi çekti. Wall Street Journal gazetesi, "Karar, ülkenin etnik azınlıklarının haklarını iyileştirmeyi taahhüt eden, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümetini mahcup etti" iddiasında bulundu.

Wall Street Journal gazetesi, Türkiye muhabiri Marc Champion'un imzası ile yayımladığı haberde AİHM'nin, Türkiye'yi, Dink'in öldürüleceği bilindiği halde önlem alınmadığı için suçlu bulduğunu belirtti.
Dink suikastının, Türkiye'de "devletin, aşırı milliyetçi unsurların koruduğu ve cesaretlendirdiği iddiasının sembol haline geldiği"ni kaydeden gazete "Karar, ülkenin etnik azınlıklarının haklarını iyileştirmeyi taahhüt eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümetini mahcup etti" görüşünü de öne sürdü.
Dışişleri Bakanlığı'nın kararı itiraz edilmeyeceği yönündeki açıklamasına da dikkat çekildiği haberde gazeteyle bir mülakat yapan, Dink ailesinin avukatı Arzu Becerik'in açıklamalarını da yer verildi.
Dink ailesinin. suikastın sorumlularının yargılanmasını engelleme çabalarında "suç ortağı" olduklarına inandığı polis şefleri ve valilerin soruşturulmadığını anlatan avukat Becerik, hükümetin, Türkiye'de görülen Dink davası konusunda daha fazla yapması gerektiğini vurgularken de AİHM kararını, sorumluların mahkeme önüne çıkartılmasına, mevcut soruşturmanın genişletilmesine yönelik çabalarında temel alacaklarını anlattı.
Becerik "Bu kişilerin mahkemenin önüne çıkartılamıyor çünkü valiler izin vermedi. Valiler ise, memurdur ve onları mahkemeye çıkartabilecek hükümete tabidir" diye konuştu.
Dink ailesinin hükümetin "dostane çözüm" önerisini neden kabul etmediğini anlatırken de önerinin, hem geç geldiği, hem de "kabul halinde bunun ardından, aileden, adalet arama çabalarında uzlaşması isteneceği bir müzakere izleyeceği için" reddettiğini söyledi.(ANKA)
(CN/ÖMR)