Mahkeme, PKK’lıyı hapis cezasına çarptırdı; Ancak PKK terör örgütünün Irak’taki Ezidiler’i koruduğunu, Türkiye’nin de aynı dönemde Ezidiler’i yerlerinden eden IŞİD’e ‘destek verdiği yalanını öne sürerek, bunları “ceza hafifletici neden” olarak kabul etti.

Sonuçta, “hafifletici nedenler” yüzünden yargılanan PKK’lıya verilen bir yıl 9 ay hapis cezası ertelendi.

Die Welt gazetesinin haberine göre, skandal karar Hamburg mahkemesinin 60 yaşındaki Ezidi kökenli bir kişinin, PKK terör örgütüne para toplamasına ilişkin davasında geldi.

Mahkeme, Bremen’de PKK eylemlerine katılan ve PKK adına Ağustos 2014 ile Mart 2015 arasında para toplayan, kimliği de Alman yasaları nedeniyle açıklanmayan kişinin, “Ezidi kökenden geldiğinin belirlendiğini”, bu çerçevede baskıya maruz kaldığına hükmetti.

Mahkeme hakimi, PKK’nın AB tarafından terörist grup olarak kabul edildiğini, Türkiye’de terör saldırıları ve cinayetler işlediğini de vurguladığı kararında, PKK’nın Suriye ve Irak’ta “Ezidilere yönelik soykırım girişiminde IŞİD’e karşı mücadele ettiğini” de kayıtlara geçirdi.

Tüm bu unsurları “hafifletici neden” kabul eden mahkeme, yargılanan PKK’lıya 1 yıl 9 ay hapis cezası verdi, ancak cezayı erteledi. Böylece sanık serbest kaldı.



Zeynep GÜRCANLI/Sözcü