Irak’tan Almanya’ya iltica etmek için gelen 19 yaşındaki Ömer A., Köln’de bir mağazada fiyatı 2.99 Euro (9,5 TL) olan birkaç çift çorap çalarken güvenlik görevlisi tarafından yakalandı. 

"HAVA ÇOK SOĞUKTU"

Mahkemeye çıkarılan Ömer A., “Sokakta yaşıyorum. Hava çok soğuktu. Çorap almak için 50 Cent’im (1 Lira 60 kuruş) eksikti. Bu yüzden çalmak zorunda kaldım” sözleriyle kendisini savundu. Ancak hakim Maren Sütterlin-Müsse, daha önce hiçbir suç işlememesine rağmen Ömer A.’ya acımadı ve altı ay ceza verdi. 

Ömer A.’ya sert çıkan hakim, “Bizim sistemimizi ve sahip olduğumuz insani sorumluluğumuzu kötü niyetiniz için istismar ediyorsunuz” dedi ve cezayı da ertelemedi.

HAKİM AÇIKLAMA YAPTI

Hakim, cezayı neden ertelemediğini de, “Gençlik suçlarında zararın tespit edilmesi gerekir. Bu yapıldı. Daha fazla ceza alabilirdi. Gençlik indiriminden yararlandırıldı. İşi yok, eğitim ile bir bağlantısı bulunmuyor. Bizim hukuk sistemine uygun davranacağına ilişkin bir bulgu da yok. Bu yüzden cezasını ertelemedik” sözleriyle dile getirdi.

Almanya’da 21 yaşından küçükler daha önce suça karışmamışsa bu tür küçük çaplı suçlarda aldıkları cezaları ertelenebiliyor. Ya da sosyal çalışma cezası verilebiliyor. 



Ali VARLI / Hürriyet