Aşağı Saksonya Eyaleti'nin Sosyal Demokratlar ve Yeşiller'den oluşan yönetimi, konuyla ilgili olarak üç İslamî kuruluşun temsilcileriyle pazartesi günü müzakarelere başladı. Hannover'deki müzakerelere Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), Aşağı Saksonya İslam Şurası ve Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) temsilcileri katıldı. Müzakerelerin ardından Eyalet Başbakanı Stephan Weil, Müslüman dernek temsilcileriyle ortak niyet mektubuna imza attı. Bugüne kadar Almanya'da Hamburg ve Bremen eyaletleri İslamî kuruluşlarla bir “Hak Eşitliği Antlaşması” imzalamıştı.

Müslümanlara kapsamlı haklar
Aşağı Saksonya eyaletinde İmzalanacak benzeri bir antlaşmayla Müslüman cemaatlerin hak ve sorumluluklarının düzenlenmesi hedefleniyor. Antlaşmanın vefat eden Müslümanların İslamî geleneklere göre defnedilmesi, okullarda İslam din dersi müfredatının oluşturulması, yüksek okullarda ilahiyat bölümlerinin açılması, hastanelerde dinî refakat, cami inşaası ve işletilmesi, Müslüman çalışanlar ve öğrencilerin dinî bayramlarda resmî tatil yapması gibi çeşitli konulara yasal bir güvence getirmesi bekleniyor.
Eyalet Başbakanı Weil, Müslüman öğretmenlerin derslere başörtüsüyle girmesi hususunda taraflar arasında tartışmalar yaşanabileceğini belirtti. Aşağı Saksonya'da öğretmenler sadece din derslerinde başörtüsü takabiliyor.

Radikalleşme ile mücadele

Aşağı Saksonya Eyalet Başbakanı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “İnanmış Müslümanların aynı zamanda inanmış Aşağı Saksonyalılar olmasını arzu ediyorum” dedi. Eyalet Başbakanı Weil, antlaşmanın imzalanması halinde aşırı İslamcılığın zeminin de büyük oranda ortadan kaldırılmış olacağını belirtti. Weil, genç Müslümanların Almanya'da muhatap alınmadıkları duygusu nedeniyle radikal akımlara meylettiklerini ifade etti.

Deutsche Welle Türkçe