New York Bölge Mahkemesi’nin verdiği ilana göre, anılan davayı açan taraf Amerika Birleşik Devletleri. Davalı konumda yer alan isim ise Hasan Besenli. İlanda, geçtiğimiz 12 Ağustos 2015’de ilanen tebligat kararının alındığı belirtirldi.

İlanda, Besenli’ye karşı açılan bir davanın olduğu belirtilerek, Besenli’nin belirlenen süre içinde yanıt vermemesi halinde, gıyabında karar verileceği belirtildi.Hasan Besenli,  Alman Deutsche Bank ile ABD Exim Bank aldığı kredilerde usulsüzlük yapmakla suçlanıyor.

38 MİLYON DOLARLIK KREDİ
New York Federal Mahkemesi'ne başvuran bankalar, Besneli'ye verdikleri 38 milyon dolarlık kredide usulsüzlük tespit etti. Besenli hakkında açılan hazırlanan 22 sayfalık iddianamede, Besenli’nin söz konusu kredileri, Darüşşafaka Cemiyeti için İstanbul ve İzmir Urla’da yapacağı inşaatlar için kullanacağı bilgisini verdiği kaydedildi.

DOLANDIRICILIKLA SUÇLANIYOR
Anılan kredinin verildiği tarih ise 2003 yılı olarak kayıtlara geçti.Besenli aldığı kredide sahtecilik ve dolandırıcılık yapmakla suçlanıyor. Savcılık iddianamesinde  ‘sahtecilik, dolandırıcılık ve hile’ yapıldığına ilişkin iddialar yer alıyor.İddianamede sahtecilikle ilgili çok sayıda iddia var.

Kredi fonlarında oynama yapıldığı, malların piyasa değerinin fazla gösterildiği, inşaat bütçesi,  ve maliyeti ve KDV hakkında yanlış bilgilendirme gibi çok sayıda iddia yer alıyor.