Kaza, 25 Şubat 2009 tarihinde meydana gelmişti. Kazada 4'ü mürettebat üyesi olmak üzere toplam 9 kişi hayatını kaybederken, 100'e yakın kişi de yaralanmıştı. 127 yolcu ve 7 kişilik mürettebat taşıyan uçak, havaalanına bir buçuk kilometre uzaklıktaki bir tarlaya düşmüş ve üç parçaya ayrılmıştı.

Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyi'nin kazayla ilgili raporunda, uçağın sol tarafında yer alan irtifa gösterge aletinin arızalı olmasından dolayı düştüğüileri sürülmüştü.

Kaza yerine anıt dikildi

Kaza, Türkiye'de olduğu kadar Hollanda da büyük üzüntüye yol açtı. Uçağın düştüğü yerde hayatını kaybedenlerin anısına bir anıt dikilirken, yaralı kurtulanlar haklarını aramak için vakıf çatısı altında bir araya geldi.

Sağ kurtulan bazı yolcuların girişimleri neticesinde 2009 yılında kurulanvakıf, daha çok tazminat davalarına odaklandı.Kazayla ilgili nihai raporun açıklanmasından sonra harekete geçen kazazede avukatları, özellikle üretici firma Boeing aleyhine ABD'de yüklü miktarlarda tazminat davaları açtı. Bu konuda hukuki sürecin henüz tamamlanmadığı belirtiliyor.

Yaşadıklarını unutamadılar

Üç parçaya ayrılan uçaktan sağ çıkanlar, aradan iki yıl geçmesine rağmenyaşadıkları travmayı atlatabilmiş değiller. Kimileri psikolojik destek almayadevam ediyor. Kazadan küçük yaralar alarak kurtulan Mustafa Bahçecioğlu, fiziksel bir rahatsızlığı olmamasına rağmen psikolojik sorunlarının devam ettiğini söyledi.

"O günden beri uçağa binemediğini, bundan sonra da binmeyi düşünmediğini"anlatan Bahçecioğlu, Türkiye'ye gidişler dahil tüm yolculuklarını karayoluylayaptığını ifade etti.

Bahçecioğlu, uçak korkusunu atlatabilmek için psikolojik yardım aldığınıbelirtti, tazminat davalarına ilişkin olarak da ABD ve Hollanda'da açılanmahkemelerin devam ettiği kaydetti.

Bu arada, Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyi'nin raporuna dayanılarak hazırlanan kazayla ilgili bir belgeselin 27 Şubat günü National Geographic Channel'de yayımlanması bekleniyor.



Cnn Türk