BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Özel Elçisi Angelina Jolie, BM Güvenlik Konseyi'ndeki "Çatışmalarda cinsel şiddet" konulu oturumda "Bir araya gelin, bu dehşete son verin" çağrısı yapınca , konsey jet hızıyla cinsel şiddet ve tecavüzün insanlık suçu ve soykırım hareketi olduğunu kabul eden bir karar çıkardı. BM, devam eden silahlı çatışmalardaki tüm taraflara bu şiddete son vermeleri çağrısında bulunarak, yasal bağlayıcılığı olan tasarıyı kabul etti.

Özel Elçi Angelina Jolie ilk defa katıldığı Güvenlik Konseyi toplantısında, yaşamımız süresince yüz binlerce kadın ve çocuğun tecavüze uğradığını, BM'nin 67 yıl önce kurulmuş olmasına rağmen bu olayları ancak son dönemde gündeme almaya başladığını söyledi. Jolie savaş bölgelerinde yaşanan tecavüz ve cinsel şiddet olaylarına son verilmesi için BM'ye çağrıda bulundu.

Dünyanın savaş bölgelerindeki cinsel şiddet ve tecavüzleri artık dikkate alması gerektiğini belirten Jolie, "Daha bir çocuğu bile kaldırabilecek güçte olmayan küçük kızlar hamile bırakılıyor, erkek çocuklar silah tehdidiyle annelerine ve kız kardeşlerine cinsel saldırıda bulunmaya zorlanıyor. Bu saldırılardan sağ kurtulanları ve anlattıklarını hiç unutmayacağım." diye konuştu.

Haziran ayında Güvenlik Konseyi'nde İngiltere'nin Dışişleri Bakanı William Hague'in başkanlığında yapılan toplantıda konuşan Jolie konseye uyarıda bulunarak, "Konsey, eğer çatışma bölgelerindeki tecavüz ve cinsel şiddeti  öncelik olarak ele alırsa, birlikte bir adım atılmış ve aşama kaydedilmiş olur.  Eğer bunu yapmazsanız, bu dehşet devam edecek" dedi.

Güvenlik Konseyi'nin uluslararası barış ve güvenliği sağlamada birinci sorumlu olduğunu hatırlatan Jolie, hükümetlerin görevlerini yerine getirmediği durumlarda BMGK'nın bu konuda adım atması gerektiğini de ifade etti.

Savaşlarda tecavüzcülerin ceza almayacakları bilinciyle hareket ettiklerini vurgulayan Jolie, "Güvenlik Konseyi'nin bir çok konuda görüş birliğine varmasının zor olmasını anlıyorum, ancak çatışmalarda cinsel şiddet bunlardan birisi olmamalı. Burada, küçük çocuklara tecavüz edilmesini suç olarak değerlendirmeyen biri olduğunu sanmıyorum" dedi.