DÜNYANIN en büyük akıllı telefon üreticileri Samsung ve Apple’ın patent kavgasında sona gelindi. 20 Ağustos’ta ABD’de başlayan patent duruşmasının kapanış konuşmaları yapıldı. Apple’ın avukatları merkezi Güney Kore’de bulunan Samsung’u, Apple’la rekabet edemeyeceğini anladığı için tasarımlarını çalmakla suçladı. Samsung’un cevabıysa Apple’ın davayı kazanması durumunda tüketicilerin daha az seçeneğe sahip olacakları yönündeydi. Dördüncü haftasında olan davanın jürisi müzakerelere başlıyor. Jürinin bir veya her iki firmayı da suçlu bulması durumunda, milyarlarca dolar tazminat cezası ve satış yasağı kararı alınabilir.
 
2.5 milyar dolar tazminat talebi
 
Mevcut dava sürecini başlatan olay, Apple’ın geçen yıl nisan ayında Samsung’a açtığı bir dava oldu. Apple, Samsung’un iPad ve iPhone tasarımlarını kopyaladığını iddia ederek 2.5 milyar doların üzerinde tazminat talep ediyor. Bu miktar, yargıcın Samsung’u kasıtlı suiistimalden suçlu bulması durumunda üçe katlanabilir. Apple’ın bir diğer talebi de Samsung ürünlerine bir satış yasağı getirilmesi. Samsung da Apple’ın kablosuz teknoloji patentlerine dair yapılan anlaşmayı bozduğunu söyleyerek karşı dava açtı. Apple, çeşitli ticaret ihlallerinin yanı sıra yedi tane patent ihlalinin kurbanı olduğunu iddia ediyor. Bu ihlallere örnek olarak orijinal iPhone ve iPad’in tasarımları ve ekrana hafifçe vurarak zum yapmak gibi arayüz özelliklerinin kopyalanmasını ileri sürüyor. Samsung’un talebi ise Apple tarafından ihlal etmekle suçlandığı beş patent için ‘makul bir telif bedeli’. Patentlerden ikisi cep telefonlarında kullanılan 3G teknolojisiyle alakalı.
 
Apple kazanırsa tekel olur
 
Apple’ın avukatı Harold McElhinny, salı günü yaptığı kapanış konuşmasında jüriye Samsung’un ürünlerinin tasarımlarında bir ‘kısa yol’ izlediğini söyledi. McElhinny, duruşmada Samsung telefonlarının üretim süreciyle ilgili ifade veren Güney Koreli bir tasarımcıyı kastederek, “Samsung, bu kritik üç ay içinde Apple’ın dört senelik emek ve yaratıcılığının eserlerini kopyalayıp kullanabildi. Bunu da Apple’ın aldığı risklerin hiç birini almadan yaptı” dedi. Samsung’un avukatı Charles Verhoeven de buna cevap olarak jüriye, mahkeme kararının Apple’ın lehinde olması durumunda endüstri içindeki rekabetin bastırılacağını söyledi. Verhoeven, kapanış konuşmasında “Apple, pazarda rekabet etmektense mahkeme salonlarında rekabet üstünlüğü arıyor. Geniş ekranı olan yuvarlatılmış bir dikdörtgenle bir tekeli elinde tutmayı hak ettiğini düşünüyor. Gerçekten inanılmaz bir şey” dedi. AJANSLAR