Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın İsveç'e iadesinin görüşüldüğü davanın üçüncü duruşması yapılıyor.

İngiltere'nin başkenti Londra'nın güneydoğusundaki Woolwich Ceza Mahkemesinde geçen Pazartesi ve Salı günleri de düzenlenen duruşmalarda, tarafların avukatları savunmalarını yapmış ve tanıklar dinlenmişti.

Yargıç Howard Riddle, bir sonraki duruşmanın bugün yapılmasına karar vermişti. Assange'ı avukatı Geoffery Robertson'ın, İsveç tarafını ise avukat Clare Montgomery'nin temsil ettiği duruşmada bugün son olarak tarafların avukatları bir kez daha dinleniyor.

Assange'ın avukatları savunmalarında üç konuya dikkat çekiyor. Assange'ın İsveç'e iadesi durumunda bu ülkede adil yargılanamayacağını öne süren avukatlar, İsveç'te tecavüz davalarının kamuoyuna kapalı yapıldığına dikkati çekiyor ve bunun yargı sürecini etkileyeceğini savunuyor. İkinci konu ise Assange'ın İsveç'e iadesi durumunda ABD'ye gönderilebileceği, burada Guantanamo cezaevine konulabileceği, hatta ölüm cezasıyla karşı karşıya kalabileceği iddiası. Wikileaks'in kurucusunun avukatları son olarak ise Assange hakkında tutuklama emri çıkartan İsveçli savcılık yetkililerinin "doğru bir yasal süreci" takip etmediklerini savunuyor.

İsveç tarafının avukatı Clare Montgomery ise Assange'ın İsveç'e iadesi durumunda ABD'ye gönderilme riskinin bulunmadığını ve İsveçli savcıların tutuklama emri çıkartmak için izledikleri yasal sürecin doğru olduğunu söylüyor.

Davanın bugünkü duruşmasının ardından karar çıkıp çıkmayacağı belirsizliğini koruyor. Ancak yargıç Howard Riddle "Assange'ın İsveç'e iadesine" karar verirse, Assange'ın kararı bir üst mahkemeye, yani İngiliz Yüksek Mahkemesine götürme hakkı bulunuyor. İngiliz basını, yargıcın bugünkü duruşmada bir karar vermeyebileceğine, karar için ayrı bir duruşma tarihi belirleyebileceğine dikkati çekiyor.

İsveç, Assange'ı geçen yaz bu ülkeye yaptığı seyahatte iki kadına tecavüz etmekle suçluyor ve iadesini talep ediyor. Assange iddiaları reddederken, avukatları ve destekçileri İsveç'in suçlamalarının "siyasi" olduğunu ve Wikileaks'in ABD'nin gizli belgelerini yayımlamasından ayrı düşünülemeyeceğini savunuyor.

39 yaşındaki Avustralya vatandaşı Assange geçen yıl Aralık ayında Londra'da gözaltına alınmış ve dokuz gün gözaltında tutulduktan sonra kefaletle şartlı tahliye edilmişti.


AA