Ekonomiden medyaya, yaşam tarzından yargıya... Bir ülkede hükümet, hayatın her yerinde... 2010'dan bugüne, o ülkenin çehresi değişti.

Seçim yasasındaki düzenlemeyle, sandıkta kazananın Meclis'te daha fazla koltuk sahibi olması sağlandı. Anayasa Mahkemesi'nin yetkileri sınırlandırıldı, "Yargı Yasası"yla savcılara geniş yetkiler verildi. Medyanın hükümet tarafından denetlenmesinin yolu açıldı. Merkez Bankası'nın bağımsızlığı tamamen ortadan kalktı.

İktidar partisinin muhafazakar bakışı, toplumsal hayata da yansıtıldı. Kürtaj ve eşcinsel evliliklerin yolu kapatıldı. Anayasada dini değerlere yapılan vurgu güçlendirildi. Ülkenin ismindeki cumhuriyet adı da kaldırıldı.

Sokak protestolarında, muhalefet partisi milletvekillerinin de aralarında bulunduğu onlarca muhalif gözaltına alındı. Ama herşeye rağmen, değişiklikler, Macaristan'da yeni anayasanın yürürlüğe girmesiyle resmiyet kazandı.

Macar halkı yine sokaklarda...

Başkent Budapeşte'de onbinlerce kişi yeni anayasayı protesto etti. İktidardaki Fidesz (Fideş) Partisi'nin aleyhinde sloganlar atan göstericiler, ülkenin geriye götürüldüğü görüşünde.

ses: torunlarım bu ülkede kalmayacaklarını söylüyor. bunlar burada bir hayatlarının olmasını isteyen genç insanlar ama artık böyle bir istekleri yok.

Yürürlüğe giren yeni anayasa, hem Avrupa Birliği'ni hem de Amerika'yı fazlasıyla endişelendiriyor. Ancak, muhafazakar iktidar bu ülkelerden gelen "yeniden düşünün" çağrılarını dikkate almayıp, anayasayı onayladı. (Cnn Türk)