ARİF BAYRAKTAR

Avrupa'yı hâlâ etkisi altında tutan küresel finansal kriz, kıtada soygunları da artırdı. Kriz öncesi yılda 20 milyon Euro'ya ulaşan soygunlar, krizin ardından 80 milyon Euro'ya çıktı. Kriz öncesi kıymetli kargo taşıyan zırhlı araçlara Avrupa'da yılda bin soygun amaçlı saldırı düzenlendiği bilgisini veren kıymetli kargo taşıyıcısı Loomis'in Türkiye Başkanı Sarp Tarhanacı, “Malî krizle birlikte bu eğilim arttı. Soygunlarda kaptırılan para küresel finansal kriz öncesi yıllık ortalama 20 milyon Euro civarındaydı. Bu şekildeki kayıp sadece krizin başladığı yıl olan 2008'de 80 milyon Euro'ya ulaştı. Aynı yıl içinde saldırı olasılığı ile sigortada toplanan para 300 milyon Euro idi.” dedi. Avrupa'da kıymetli eşya taşıyan araçlara yapılan saldırıların önceden planlandığını, bu sebeple Avrupa'daki kayıpların Türkiye ve Amerika'ya kıyasla epey fazla olduğunu kaydeden Türkiye Başkanı Tarhanacı, “Avrupa'daki saldırganlar uzmanlaşarak çalışıyor. Bu işe para harcıyorlar. Bir nebze soygun saldırıları Amerika'da da organize edilerek gerçekleştiriliyor ancak orada birçoğu ölümle sonuçlanıyor. Polisin yetkisi fazla. Avrupa'da böylesi saldırılarda pek ölüm yaşanmıyor. Çünkü İngiltere, Norveç ve İsveç'te zırhlı araç görevlileri silah kullanamıyor.” diye konuştu. Tarhanacı, Türkiye'de ise soygunların plansız yapılması nedeniyle şirketlerin pek fazla kayıp yaşamadığına dikkat çekti. Türkiye Başkanı, soygunları Türk polisinin çalışmalarının da etkisi ile pek planlayamadıklarını, soygun gerçekleştirenlerin çoğunu sonrasında haberlerde kameralardan izlediklerini kaydetti.

Loomis'in Türkiye Başkanı Sarp Tarhanacı, Türkiye'de artan kıymetli eşya taşımacılığı sebebiyle bu sektörün de geliştiğini ifade etti. Muhtemel riskler sebebiyle Avrupa'daki bankaların tamamının soygunlara önlem olarak kıymetli kargo taşımacılığı yapan şirketlerden taşıma desteği aldığını belirten Tarhanacı, Türkiye'de ise bankaların yüzde 90'ının para ve altın naklini kendilerinin gerçekleştirdiğini söyledi. Tarhanacı, Loomis'in böylesi bir cazip pazar bulunduğu için 2011'de Türkiye pazarına girdiğini kaydeden Başkan Tarhanacı, “Türkiye'de 32 milyar liralık emisyon hacmi yılda 4 kez bankalar arasında dolaşıyor. Toplamda yıllık 150 milyarlık nakit fiilî olarak bir yerden başka bir yere taşınıyor. Bunun yüzde 40'ı kurumsal taşınıyor. 5 firma var, ikisi banka iştiraki şeklinde.” dedi.

Aynı zamanda Güvenlik Servisleri Organizasyon Birliği Derneği Para Taşıma Komitesi Başkanlığı'nı da yürüten Tarhanacı, Türkiye'de uluslararası bankaların artan faaliyetleri ile birlikte kurumsal taşımacılığın payının arttığını da ifade etti. Merkez Bankası'nın 10 yıllık projeksiyonunda taşınan nakitte yüzde 10 artış olacak. Loomis olarak bu sebeple büyümeye hız verdiklerini söyleyen Tarhanacı, bünyelerindeki 110 olan zırhlı aracın 500'e, 400 olan toplam çalışanlarının ise 2 bine ulaşacağı bilgisini verdi. Şirket, Atatürk Havalimanı'na yakın bölgede bir de antrepo açmak üzere. Burada ilk etapta 10 ton altın depolayacaklarını belirten Tarhanacı, faaliyetlerinin artacağını aktardı.