İNSAN HAKLARI İHLALİ VAR

MİT TIR’ları davasının ilk duruşmasına gözlemci olarak katılan Demokrasi ve Özgürlükler İçin Avrupa Yargıçlar Birliği (MEDEL) gözlemcisi Dr. George Almpouras ise raporunu tamamladı. Duruşmaların kapalı yapılmasını ve savcıların tutuklu yargılanmasını eleştiren Almpouras, davada politik amaçlar güdüldüğü şüphesine düştüğünü belirtti. Tutuklu ailelerine ilişkin gözlemlere yer verip, Türkiye’de hukukun öldüğü tespitini raporuna koyan Almpouras, “Tüm bu hukuki değerlendirmelerin ötesinde, bir yargıç olarak bu yargılamanın insani boyutunun da altının çizilmesi zorunluluğunu hissetmekte ve vicdanımın bana dikte ettirdiği duygular çerçevesinde ifade etmeliyim ki, Türkiye’de şu anda çok ciddi insan hakları ihlalleri bulunmaktadır” dedi. “Benim tavsiyem YARSAV’a ve bilhassa haksız olarak yargılanan yargıçlara gösterilen desteğin tüm imkânlar kullanarak yoğunlaştırılmasıdır” diyen Almpouras’ın raporu satırbaşları ile şöyle:

TV’DEN YAYINLANIR

“Bana öyle gelmektedir ki demokratik bir devlette böyle bir yargılama tüm televizyon ekranlarından yayınlanır. Sonuç olarak duruşmanın sadece kamera önünde yapılarak kamuya kapatılması şeffaflığın ve konunun kamusallaşmasının engellenmesi amacını taşımaktadır. Mahkemenin gizlilik kararından sonra belki karar değişir düşüncesiyle, öğleden sonraya kadar mahkeme bahçesinde bekledik. Fakat duruşma kapalı devam etti ve ertelendi. Bu sırada medya ile yargılama, gizlilik kararı ve tüm yaşanan gerçeklik üzerine konuştuk. Daha sonra sanıklara destek için gelen parlamenterler ile görüştük. Onlardan biri açıkça bağırdı ve dedi ki ‘Hukuk Türkiye’de ölüyor’. Sanıkların akrabaları ile tanıştım. Sade ve dürüst insanlardı. Ağırbaşlı ve onurlu bir şekilde benimle görüştüler ve bana umutla bakıyorlardı. Daha önce hiç mahkeme görmediklerini bana söylediler ve bir yargıç olarak samimi olduklarını söylemeliyim. Özellikle sanıklardan birinin eşinin zorluklara dayanma gücü ile dolu gözlerini hiç unutmayacağım. Tek bir şikâyet bile  ağızlarından çıkmamakta, fakat gözleri adaletsizlik ve acı hisleri ile dolup taşmakta idi.”

TAHLİYE TALEPLERİNE RET

MİT TIR’ları davasının kapalı yapılan ikinci duruşmasına tutuklu sanıklar eski Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, eski Adana İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Özkan Çokay, savcılar Aziz Takçı, Özcan Şişman ve Ahmet Karaca, jandarma eşliğinde getirildi. Duruşmada, tahliye talepleri reddedilerek, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verildi. Sanık savunmalarına geçilmediği, usul itirazlarının görüşüldüğü duruşmaya 26 Kasım perşembe günü devam edileceği belirtildi. 



Oya ARMUTÇU / Hürriyet