Türkiye'de silahlı kuvvetlerin gözaltıların başlamasından beri suskunluk içinde olduğunu belirten Financial Times, “Bu, general, bürokrat ve sivillerin seçilmiş siyasetçilerden üstün olduğuna uzun süredir inanılan bir ülkede, güç dengesinin artık esaslı bir biçimde değişmekte olduğunun kabulü anlamına geliyor" diye yazdı.

Bu dönüşümün sonunda Türkiye'yi kimin yöneteceğine karar verilecek nihai bir mücadeleyi de tetikleyebileceğini savunan gazete “Bu da NATO üyesi, Avrupa Birliği adayı ve bölgesel diplomaside giderek daha başat bir rol üstlenen Türkiye'nin Batılı müttefikleri açısından hayati bir sorudur" ifadesini kullandı.

Financial Times, Ergenekon ve Balyoz soruşturmalarıyla ilgili kaygı uyandıran bir başka noktaya daha dikkat çekti ve şu yorumu yaptı:

"Bu soruşturmalar ve anayasa reformu girişimlerinin, hükümetin muhaliflerini sindirme çabası olarak algılanmaları durumunda, toplumsal ayrışmaya ve siyasi istikrarsızlığa neden olabileceği vurgulanıyor. Ancak bazıları da bu soruşturmaların AKP tarafından değil, Fethullah Gülen hareketi gibi cemaatler tarafından yönlendirildiğini düşünüyor. Eurasia Group adlı danışmanlık kuruluşundan Wolfango Piccoli bu durumu şöyle yorumluyor: AKP ve Gülen hareketi, Türkiye'deki sekülarizmin katı unsurlarını yumuşatmak amacında birleşiyorsa da, cemaatin AKP'nin dini özgürlükleri genişletme vaadini yerine getirme konusundaki yetersizliğinden ya da gönülsüzlüğünden hayal kırıklığına uğradığı belirtiliyor."

Türkiye'de ordunun siyasete müdahale geleneğinin yeniçerilere kadar uzanan bir geçmişe dayandığını yazan Financial Times, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bugün durduğu yerin geçmişe göre değiştiğini belirtmekle beraber şu değerlendirmeyi yaptı:

“Ilımlı Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, ordunun artık demokrasinin yanında olduğunu ısrarla vurguluyor. Ancak Başbuğ bu yaz görevi bırakıyor. Buna ek olarak, kamuoyu önünde yaptığı açıklamalarla siyaseti ve kamuoyunu etkilemeyi sık sık denemesi, ordunun Türk kimliği algısını koruma hakkından feragat etttiğinden ziyade, taktik bir geri çekilmeye işaret ediyor."

CNN TÜRK